vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Saramaccakanaal ondergaat grootschalig herstel om wateroverlast te voorkomen

lees ook ...

First lady en Indiase ambassadeur realiseren “Every St...

Op maandag 27 november hebben first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en de ambassadeur van India in Suriname, Shankar Balachandran, het project "Every Student a Computer" succesvol afgerond. Dit init...

Het Saramaccakanaal kampt met ernstige verstoppingen en versmallingen op diverse locaties, wat resulteert in wateroverlast in gebieden die afwateren op het kanaal, vooral tijdens hevige regenval. Het ministerie van Openbare Werken (OW) zal in samenwerking met belanghebbenden en met financiering van de Wereldbank het Saramacca Canal System Rehabilitation Project (SCSRP) uitvoeren om deze problemen aan te pakken.

Het project heeft tot doel niet alleen Groot-Paramaribo, maar ook een veel groter gebied te ontwateren. Op het ministerie vond op dinsdag de contractondertekening plaats met de aannemer International Infra NV. Cheryl Margaret, de projectcoördinator van SCSRP, noemt het project vrij omvangrijk en stelt dat het een grote impact zal hebben op het drainagestelsel in Paramaribo en omliggende gebieden.

Het belangrijkste doel is het verminderen van het risico op overstromingen en het verbeteren van het 25 kilometer lange kanaalsysteem, van Doorsteek tot Uitkijk. Binnen het project zullen ook de bestaande sluizen worden aangepakt, en de uitvoering is gepland over een periode van 22 maanden, met 12 maanden voor constructie.

Bovendien zal er een masterplan worden ontwikkeld als leidraad voor OW bij de uitvoering van andere ontwateringsprojecten. Gebieden zoals de binnenstad, Creola, Winti Wai, Belfima en Rahemal staan op de lijst van locaties die ontwaterd moeten worden.

Vishnu Kalloe, de projectmanager van International Infra NV, beschouwt het project als uitdagend, bestaande uit vijf secties. De werkzaamheden omvatten onder andere het verwijderen van alle vegetatie aan beide zijden van het kanaal. De uitvoering start onmiddellijk na de ondertekening, gevolgd door een onderhoudsperiode van drie maanden na voltooiing.

Minister Nurmohamed benadrukte het belang van bewustwording rond het project en kondigde overlegmomenten aan met belanghebbenden en buurtbewoners. Cheryl Margaret geeft aan dat er in de komende periode intensieve voorlichting zal worden gegeven over het SCSRP, met een speciale website (https://scrp.sr/) waar meer informatie te vinden is. Minister Nurmohamed benadrukte dat ontwatering niet alleen cruciaal is voor Paramaribo, maar ook voor het zuiden van het land.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSaramaccakanaal ondergaat grootschalig herstel om wateroverlast te voorkomen