maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Saramaccaanse en Inheemse organisaties dienen klacht in bij DNA

lees ook ...

Brandweerbond heft beraad op na principeakkoord met minister...

De bond bij het Korps Brandweer Suriname en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) hebben elkaar kunnen vinden. Minister Amoksi is blij met de geboekte vooruitgang. Intussen heeft de...

De Vereniging van Saamaka gezagdragers en het samenwerkingsverband KAMPOS van Tribale volken in Suriname, hebben op grond van de Grondwet, Artikel 22 en de wet Bosbeheer 1992, Artikel 44, door middel van een petitie aandacht gevraagd voor de behandeling van de conceptwet op de collectieve rechten van Inheemse en Tribale volken.

De petitie is ontvangen door de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee MSc LL.B op maandag 28 november 2022. De organisaties hebben in de petitie ook aandacht gevraagd voor de volgende punten:

1. Een onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten binnen of grenzend aan het Saamaka grondgebied. 2. De onmiddellijke intrekking van alle houtkap concessies of vergunningen die vanaf 28 november 2007 zijn verleend op het Saamaka grondgebied, inclusief de vele mijnbouw concessies. 3. De onmiddellijke intrekking van de voorgestelde bouw van een brug over de Boven Suriname rivier en 4. De mijnbouw vergunningen die sinds 28 november 2007 binnen het Saamaka grondgebied zijn uitgegeven.

Volgens de organisaties zijn de bovengenoemde zaken in strijd met het vonnis van het Inter- Amerikaans Hof. Daarom hebben zij gemeend hulp van het parlement in te roepen, om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. De conceptwet die reeds is ingediend bij de DNA is reeds in commissie verband in behandeling. “Het pad om te komen tot wetgeving is al ingezet.

De DNA voorzitter gaf aan dat hij als voorzitter de garantie  geeft dat hij zich zal blijven inzetten. De voorbereiding is technisch al rond, maar nu moet men overgaan tot het formeren aan een eind verslag, dat gepresenteerd moet worden aan het parlement”, aldus parlementsvoorzitter Bee. Verder heeft hij aan de organisaties voorgelegd dat het parlement na het verslag gereed is om over te gaan tot behandeling van de wet in een openbare vergadering.

Deze wet regelt de wettelijke erkenning van de collectieve rechten en collectieve rechtspersoonlijkheid van de Inheemsen en de Tribale volken in Suriname en garandeert ook de rechtszekerheid en rechtsbescherming van de collectieve rechten van de inheemse en tribale volken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSaramaccaanse en Inheemse organisaties dienen klacht in bij DNA