dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Saramacca zegt NEE tegen Plastic

lees ook ...

Jenny Simons nieuwe NDP-voorzitter; Desi Bouterse nu erevoor...

Jennifer (Jenny) Simons is vanaf zaterdag de nieuwe voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), de grootste oppositiepartij in Suriname. Zij is hiermee niet alleen de eerste vrouwelijke vo...

Gistermiddag werd op initiatief van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu(ROM) in samenwerking met Suriname Conservation Foundation en het commissariaat van Saramacca een wandelloop georganiseerd te Groningen Saramacca onder het motto ‘Zeg Nee tegen Plastic’

Tijdens deze loop waren aanwezig de minister van ROM, Marciano Dasai, de vertegenwoordiger van de Minister van ROS, de heer Raymond Apotiti, de Dna-leden Sidik Moertabat en Kishan Ramsukul, de directeur van ROM, de heer Ritesh Sardjoe en de Districtscommissaris van Saramacca, mevr. Sherin Bansi-Durga.

Tijdens haar welkomstwoord aan de goed opgekomen wandelaars in het district gaf de DC aan dat als wij vandaag hier staan en straks gaan lopen om ‘Nee te zeggen tegen plastic’, is het van belang om te weten wat plastic is, welke schade plastic veroorzaakt aan mens en milieu, wat de bijdrage is van plastic, aan de opwarming van de aarde en de mondiale klimaatsverandering.

Thans maken wij een grote droogte mee in het land met zeer hoge temperaturen. Deze seizoen matige droogte van juli tot met oktober maken wij al eeuwen mee. Maar waarom is de droogte van dit jaar zo extreem? Met een enorme hitte en temperaturen van boven 36 graden celcius. Ook de landbouwers en consumenten worden hier hard mee getroffen.
Wanneer wij deze loop op initiatief van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) onderleiding van minister Marciano Dasai, gaan lopen hier in Saramacca, om nee te zeggen tegen plastic, dan is dit niet alleen bestemd voor de inwoners van Saramacca, maar ook voor heel het land en heel de wereld. Omdat het een wereld probleem is. Dus mijne mensen, er is werk aan de winkel. Wij zegeen Nee tegen Plastic, ook aan u! Dit gezegd te hebben wens ik alle deelnemers een productieve wandelloop.

De minister van ROM, de heer Marciano Dasai gaf ook het belang aan van waarom ‘Nee tegen Plasti’. ‘Elke burger van Suriname produceert een halve kilogram(kg) plastic afval per dag en dat is 180 kg per jaar. Op een bevolking 600.000 is dat 108 miljoen kg per jaar en dit is enorm veel. Dit moeten we ergens kwijt.’ De minister zei verder dat om inhoud te geven aan het motto van vandaag ‘zeg nee tegen plastic’ een keuze vraagstuk is van elke burger. Het begint bij u als burger als u het gebruik van plastic verpakking weigert te accepteren. Tenslotte bedankte hij alle participaten aan deze wandelloop in Saramacca heel hartelijk.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSaramacca zegt NEE tegen Plastic