woensdag 24 juli 2024
26 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
0
(0)

Saramacca stelt werkgroepen in voor watervoorziening grote droogte

lees ook ...

NCCR: urgente voorbereidingen nodig voor aanhoudende zware r...

Suriname wordt momenteel geconfronteerd met een aanzienlijke toename van regenval, volgens de Meteorologische Dienst Suriname. De overgang van El Niño naar La Niña draagt bij aan deze situatie, wat vo...

Districtscommissaris Bansi-Durga van Saramacca heeft met onderdirecteur Landbouw van het ministerie van LVV, Kesarie Chander, waarnemend ressortleider Wanica A, Krishan Rambharse, met alle afdelingen van LVV en de bestuursdienst in Saramacca, een bijéénkomst gehouden in verband met de ingetreden droogte in het land.

Door de Meteorologische Dienst is recentelijk bekend gemaakt dat tengevolge van de klimaatsverandering er een grote droogte op komst is en  vanaf nu 003 tot 4 maanden kan duren waardoor het waterpeil gaat dalen.

Er zijn nu al vele klachten van boeren uit de landbouw gebieden zoals de Uitkijkpolder en andere plaatsen. Het waterpeil is zodanig gedaald in de irrigatie en loosleidingen waardoor het kunstmatig niet meer mogelijk is om water in te laten op de velden.

De boeren geven aan dat indien zij dagelijks water gaan moeten inpompen om hun percelen te bevloeien tegen de huidige diesel prijzen, het niet meer lonend zal zijn om bepaalde gewassen te telen, omdat de kleigronden dan grote scheuren zullen gaan vertonen met als gevolg dat de wortels stuk zullen gaan. Op de vergadering is er dan ook een plan van aanpak besproken waarbij de bestuursdienst in samerwerking met LVV, OW en de boeren dit probleem gaan aanpakken.

Per ressort toegespitst op de landbouwgebieden, komt er een werkgroep bestaande vertegenwoordigers van LVV, OW, bestuursdienst en boeren.
Deze werkgroepen hebben tot taak om per gebied aan te geven hoe en waar vandaan water in te nemen ter bevloeiing van de landbouwpercelen.

De landbouwers zullen gevraagd worden om met de werkgroepen in contact te treden en ook helpen oplossingsmodellen aan te dragen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSaramacca stelt werkgroepen in voor watervoorziening grote droogte