dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

SAO levert 39 verpleegassistenten af op module 1 en upgrade keuken

lees ook ...

Santokhi: Courage and leadership led to the IMF’s appr...

"We have demonstrated that we can provide outcomes to the IMF by maintaining strong discipline and solid governance. We as a nation act with guts and leadership where other nations would not. After th...

Onlangs ontvingen 39 cursisten hun certificaat na succesvolle afronding van de zes maanden durende module 1 cursus Verpleegassistent bij de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) in Suriname. De cursus, gericht op kansarme jongeren, werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Bureau Gemeenschapsprojecten (BGP) van het ministerie van Financiën en Planning.

Met het behaalde certificaat kunnen de geslaagden nu aan de slag in de thuiszorg als werknemer of zelfstandig ondernemer. De focus van module 1 lag op het ondersteunen van cliënten in het huishouden, assisteren bij persoonlijke verzorging en het bereiden van lichte maaltijden. Tijdens de certificaatuitreiking werden de geslaagden toegesproken door verschillende sprekers, waaronder motivatiespreker kapitein Shyam Manniesingh.

Joyce Lapar, directeur van de SAO, benadrukte dat het behaalde certificaat nog niet voldoende is om in ziekenhuizen te kunnen werken. Om die mogelijkheid te krijgen, moeten de geslaagden module 2 van de training volgen en succesvol afronden, wat in oktober zal plaatsvinden.

Het behaalde certificaat opent echter wel de deur naar werk in bijvoorbeeld bejaardentehuizen of het bieden van thuiszorg aan ouderen als zelfstandig ondernemer. Lapar gaf aan dat van de oorspronkelijke 70 cursisten, 31 zijn gestopt vanwege diverse sociale problemen. Dit was de reden om kapitein Manniesingh in te schakelen om de cursisten te motiveren.

Lapar ziet het grote aantal afhakers als een leermoment om in de toekomst beter te ondersteunen bij het voltooien van de training, door een integrale aanpak van problemen zoals gebrek aan kinderopvang en vervoerskosten. Als er geen oplossing wordt gevonden voor deze sociale problemen, vreest ze dat deze groep geslaagden in oktober niet kan beginnen aan module 2 van de cursus.

Tijdens de ceremonie werd ook een didactische keuken onthuld die bij de cursus hoort. Het keukengerei en kookgerei zijn volledig vernieuwd dankzij partnerschappen en financiële steun van het Bureau Gemeenschapsprojecten (BGP). De keuken stelt de cursisten in staat om maaltijden te leren bereiden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSAO levert 39 verpleegassistenten af op module 1 en upgrade keuken