maandag 11 december 2023
26.1 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi wil vaart achter loononderhandelingen en uitvoering projecten

lees ook ...

Venezuela en Guyana stemmen in met hoog niveau bijeenkomst o...

De Venezolaanse regering heeft voorgesteld een "op hoog niveau" bijeenkomst te houden met buurland Guyana om het conflict rond de grensregio Essequibo te bespreken. Volgens berichten uit Georgetown he...

Er moet meer vaart worden gezet achter de onderhandelingen tussen de vakbonden en het onderhandelingsorgaan van de overheid, vindt president Chandrikapersad Santokhi. Hij ziet ook snel een selectie van projecten die de regering van plan is uit eigen begroting uit te voeren. Het is de plicht van de regering om de brede lagen van de samenleving tegemoet te komen, zegt de president.

Hij merkt op dat er reeds forse verhogingen zijn gegeven, die veel hoger zijn dat de inflatiepercentages. Daarnaast wordt er nog onderhandeld met de vakbonden. Volgens Santokhi zijn er door hem al instructies gegeven aan het team van ministers om samen met het onderhandelingsorgaan meer vaart te zetten bij die onderhandelingen.

Hij merkt wel op dat de regering niet kan geven wat ze niet heeft, maar tot juli alvast wil geven wat er is. Ook dan worden de onderhandelingen voortgezet. De regering zal nagaan wat zij nog meer kan besparen of aan inkomsten binnenkrijgt, zodat zij vanaf juli tot december kan inkomen, totdat de koopkracht bereikt is.

Momenteel wordt door de regering gewerkt aan het stabiliseren van de economie en er alles aan gedaan dat deze niet destabiliseert. Zij wil goed voorbereid en goed berekend de koopkrachtversterking geven. “Ik hoop dat de vakbonden, het regeringsteam en het onderhandelingsorgaan dit afhandelen de komende weken, en ik hoop dat men in maart alvast die verhoging kan krijgen,” zegt de president.

Er moet ook rekening mee gehouden worden dat de financiële huishouding verder ter hand genomen moet worden, in die zin dat schulden nationaal en internationaal nog afgelost moeten worden. Daarnaast is er nog het IMF-programma, waarover er geen misverstand moet bestaan. Van het IMF krijgt Suriname in 2022 een tranche van US$ 228 miljoen, 2023 US$ 230 miljoen en 2024 US$ 174 miljoen.

Een bedrag van US$ 200 miljoen is gereserveerd voor de begrotingssteun, terwijl al die andere gelden bestemd zijn voor de Centrale Bank van Suriname, omdat daar reserve is opgemaakt. Alles moet weer opgebouwd worden, beweert de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi wil vaart achter loononderhandelingen en uitvoering projecten