donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
5
(1)

Santokhi: “Voorkomen blacklisting Suriname nationale zaak”

lees ook ...

Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname

Stichting Democratie en Media (SDM) in Amsterdam heeft door tussenkomst van Nederlandse journalisten met ervaring in Suriname besloten een fonds voor financiële steun aan journalisten in Suriname op t...

Het is volgens president Chandrikapersad Santokhi een nationale zaak om tegen de achtergrond van Anti-Money Laundering (AML) te voorkomen dat Suriname geblacklist wordt. Hij benadrukt dat dit een aangelegenheid is waarmee geen politiek moet worden bedreven. Er moet collectief worden opgetreden. Het staatshoofd zegt dat de regering in het dienstjaar 2022 een specifieke focus behoudt op het bestrijden van witwassen en financieren van terrorisme, ook wel AML genoemd.

In dat kader zal zij met hogere snelheid de effectieve en doelmatige implementatie van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) voortzetten. De analyse, die gericht is op het identificeren van tekortkomingen in ons nationaal financieel en juridisch raamwerk, met betrekking tot AML, de zogenaamde National Risk Assessment, is in het huidig dienstjaar voltooid en opgeleverd.

Naar aanleiding daarvan, heeft de regering een strategisch plan uitgewerkt, gekoppeld aan een tijdslijn, dat gericht is op het zo spoedig mogelijk mitigeren van de geïdentificeerde AML gerelateerde risico’s. De Anti-Money Laundering Steering Council wordt door het staatshoofd voorgezeten, en wordt dus op het hoogste niveau aangestuurd.

“Dat onderstreept het belang voor ons land en de prioriteit, die de regering stelt aan effectief AML-beleid,” zegt Santokhi. Hij noemt de betrokkenheid van het parlement bij het mitigeren van AML gerelateerde risico’s essentieel. De voorzitter van de vaste commissie van het ministerie van Financiën en Planning, heeft daarom eveneens betrokkenheid, bij het AML Steering Council.

Er is volgens het staatshoofd een nationale taak te vervullen, met een brede verantwoordelijkheid. “In de eerste plaats willen wij als land de waarborg hebben van een gezond en transparant financieel systeem. Maar urgent is, dat wij op korte termijn een Mutual Evaluation van de FATF zullen ondergaan, waarbij de AML gerelateerde risico’s in ons land zullen worden geëvalueerd.”

De president zegt dat nog belangrijker is op welke wijze Suriname hiertegen optreedt en welke voortgang in de implementatie van de FATF-aanbevelingen geboekt is.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: “Voorkomen blacklisting Suriname nationale zaak”