maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi: “Toezeggingen tijdens summit moeten geen papieren tijgers worden”

lees ook ...

Nederlandse politie en CILC leiden politiecommissarissen naa...

In aanwezigheid van de programmamanager Benito Shukrula, docent/begeleider Politie en Leiderschap bij de Nationale Politie Nederland, eenheid Amsterdam, vond op woensdag 28 februari 2024 de eindconfer...

President Chandrikapersad Santokhi vindt dat de toezeggingen waarover is onderhandeld in de Top Implementation Review Group  geen papieren tijgers mogen worden. Die moeten gevolgd worden door ambitieuze en concrete vervolgacties. De mening van de president wanneer het aankomt op de Inter-Amerikaanse samenwerking. Santokhi vertoeft in Los Angeles waar momenteel de 9e Summit of the Americas, die van 6-10 juni plaatsvindt, wordt gehouden.

Tijdens deze grootse bijeenkomst wisselen regeringsleiders uit Noord-, Zuid- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied van gedachten over verschillende aspecten die betrekking hebben op de Inter-Amerikaanse samenwerking. De Implementation Review Group is het voornaamste bestuursorgaan van de Summit of the Americas. Het wordt geleid door de voorzitter van de summit en bestaat uit functionarissen van vertegenwoordigende landen.

President Santokhi benadrukte niet alleen de acties die moeten voortvloeien uit de gedane toezeggingen, maar merkte ook op dat de impact van de Inter-Amerikaanse samenwerking pas zichtbaar zal zijn als de vastgestelde financiële middelen en bijstand beschikbaar zijn via instrumenten en mechanismen. Deze middelen dienen niet alleen efficiënt en toegankelijk te zijn, maar snel te worden uitbetaald.

Verder benadrukte het staatshoofd ook Surinames status als het enige CO2-negatieve land in Zuid-Amerika alsook een land met een hoge bosbedekking en een lage ontbossingsgraad. “We verwachten dat de dienst die we als land aan de wereld bieden, als een belangrijke koolstofput en leverancier van ecosysteemdiensten via onze bosbedekking, wordt erkend met bijbehorende financiële compensatie en ondersteuning”, stelde het staatshoofd.

Hij voegde eraan toe dat Suriname als laaggelegen kuststaat zeer kwetsbaar is voor de effecten van klimaatverandering en geconfronteerd wordt met ongekende regenval en overstromingen. Volgens het staatshoofd is Suriname bereid koolstofkredieten te leveren op de vrijwillige koolstofmarkten. Het land staat open voor het verkennen van mogelijkheden met publieke en private partners.

President Santokhi meent dat het Caribisch gebied bij de implementatie van de actieplannen van de Top Implementation Review Group als een waardige buur erkend moet worden. “De Caricom kan een waardevolle partner zijn bij het handhaven van sterke inter-Amerikaanse betrekkingen”, zei hij.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: “Toezeggingen tijdens summit moeten geen papieren tijgers worden”