dinsdag 21 maart 2023
23.3 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
5
(1)

Santokhi: Suriname moet inhaalslag maken op ICT-gebied

lees ook ...

Minister Ramadhin: “Verlichting voor gezondheidswerkers op k...

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat er verlichting komt voor gezondheidswerkers in Suriname. Hij zegt dat er een plan gepresenteerd zal worden aan de regering om het aant...

Er gebeurt veel in de wereld op het gebied van ICT. Suriname heeft weliswaar een inhaalslag te maken, maar heeft door Covid-19 ook kunnen zien waar ze staat. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi, dinsdag, tijdens het seminar ‘ICT Vision 2030 Digital Inclusion for Sustainable Development.’ Het seminar is een initiatief geweest van de ICT Associatie Suriname. Zij hebben een ICT Vision 2030 document voor Suriname opgesteld.

Volgens Santokhi moet dat wat binnen de Surinaamse realiteit en werkelijkheid past, geïmplementeerd worden. Op basis van eigen standaarden zal er een ICT-strategie ontwikkeld moeten worden.

Mindset
Hij is ervan overtuigd dat Suriname over personen met de nodige capaciteiten beschikt. Bij het institutionaliseren van de ICT-sector zal ook die groep die nog niet mee is gegaan met de huidige ICT-ontwikkeling meegenomen moeten worden. Het staatshoofd wees in deze onder meer op het ambtelijke apparaat. “Er zijn nog enorm veel mensen die ICT niet in hun mindset hebben,” zei hij.

Santokhi voegde eraan toe dat de ICT-sector ook van dienst moet zijn in het bereiken van de diasporagemeenschap voor de ontwikkeling van Suriname. Tevens zal het een rol van betekenis spelen bij de aanstaande olie- en gasindustrie, waar Suriname goed op voorbereid moet zijn.

Hij spreekt van een goede gelegenheid voor een bundeling tussen overheid en private sector. Samen met alle deskundigen op ICT-gebied zullen barrières weggewerkt moeten worden en strategieën ontwikkeld, zodat Suriname niet geconfronteerd wordt met ICT-dreigingen.

Belang gasindustrie
Anuskha Sonai, voorzitter van ICT Associatie Suriname, onderstreept het belang van Vision 2030 voor de olie- en gasindustrie. Ze noemt het de bijdrage van ICT Associatie Suriname aan de discussie over local content. Vision 2030 geeft concreet vijf hoofddoelen weer en de ambitie per doel, alsook wanneer deze gehaald moeten worden en wanneer.

Tijdens de activiteit werd er een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen Sonai en Prewien Ramadhin (onderdirecteur Onderdirectoraat e-Gov van het Kabinet van de President). Hierin spreken de private en publieke sector de intentie uit om met elkaar samen te werken.

Anvit Ramlakhan, directeur Datasur, stelt dat Vision 2030 de eerdere Vision 2030 opvolgt. Voor de komende acht jaar is er een strategische visie uitgestippeld over wat er met ICT in Suriname moet gebeuren. Hij gelooft dat de ICT de vierde industriële revolutie teweeg zal brengen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: Suriname moet inhaalslag maken op ICT-gebied