maandag 8 augustus 2022
25.7 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
4
(1)

Santokhi: “Suriname kan in bauxietindustrie sprong voorwaarts maken”

lees ook ...

Surinaamse jongeren worden geïnteresseerd voor lidmaatschap ...

De jongerenraad van de BEP, onder leiding van Winston Adaba, heeft de komende periode uitgetrokken om op verkiezingstoer te gaan. Het Jongeren forum, de werkarm van de jongerenraad die geleid wordt do...

Suriname kan in de bauxietindustrie, een fundamentele sprong voorwaarts maken, na de olie- en gasvondsten voor de kust van Suriname. Vooral de gasvondsten en daaraan gerelateerde potentiële beschikbaarheid van grote hoeveelheden goedkope energie, kunnen een belangrijke factor zijn in een hernieuwde business case, met betrekking tot de ontwikkeling van het Bakhuisgebergte en tot een nieuwe bauxietindustrie. Dit zei president Chan Santokhi bij de installatie van de Presidentiële Stuurgroep Alcoa/Suralco.

Met de instelling van deze commissie, wordt de Onderhandelingscommissie Bauxiet Industrie ook formeel ontbonden. De werkzaamheden van deze nieuwe werkgroep hebben een intensief karakter en zijn van potentieel groot belang voor de economische ontwikkeling van Suriname.

“Tijd om vooruit te kijken en om te verkennen waar, binnen het vigerend kader dat nu eenmaal tot stand is gekomen, de voordelen en kansen voor Suriname liggen,” zei Santokhi. Er zijn volgens hem nog tal van zaken, die moeten worden afgerond, maar er liggen ook tal van kansen, die opgepakt moeten worden.

“Ofschoon de bauxietindustrie door Alcoa is beëindigd, zullen we met de kennis van nu moeten constateren, dat er ook kansen zijn voor Suriname in het kader van de hernieuwde ontwikkeling van de bauxietindustrie,” zei het staatshoofd. Met name in het kader van de recente olie en gasvondsten, moeten deze ontwikkelingen opnieuw worden beschouwd.

Het uitgangspunt is dat de commissie enerzijds zoveel mogelijk voordeel voor de Staat Suriname zal moeten halen tegen de achtergrond van de nieuwe ontwikkelingen. Anderzijds zal er zoveel mogelijk reparatie voor de Surinaamse samenleving moeten komen, dit tegen de achtergrond van de effecten van de beëindiging van de activiteiten van Alcoa en Suralco in Suriname.

De commissie bestaat uit P. Bissesur (voorzitter), V. Ajodhia, C. Doekhie, C. Bindadin-Randjitsingh, F. Noordwijk, C.Griffith, G. Griffith, A.Ramkhelawan, C.Nelom en R.Brijbhokun.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: “Suriname kan in bauxietindustrie sprong voorwaarts maken”