woensdag 31 mei 2023
24.2 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(1)

Santokhi: Regering bestuurt Suriname zonder te lenen

lees ook ...

President Santokhi naar Brazilië afgereisd

Vandaag is Presdident Santokhi naar Brazilië vertrokken om samen met de overige elf Zuid-Amerikaanse staatshoofden van gedachten te wisselen over het integratieproces van onze regio.  Deze bijeenko...

De regering heeft vanaf haar aantreden maatregelen getroffen om de financieel economische situatie in het land goed onder controle te krijgen. Door de interne financiële huishouding in orde te krijgen is dit aardig gelukt. “En ja! We regeren zonder te lenen! Men kan schrijven in de krant dat we lenen, maar dat is niet waar. Het is een onjuiste informatieverschaffing met onjuiste bronnen en dat moeten we resoluut afkeuren en afwijzen,” zei president Chan Santokhi gisteren in de Memre Boekoe Kazerne waar legerofficieren zijn beëdigd.

“Ik weet niet met welk doel men vreemde organisaties hier lokaal moet ambiëren en presenteren met onjuiste informatie, terwijl de bronnen velerlei zijn binnen de regering, ook bij IMF en andere internationale organisaties gezaghebbende organisaties om de informatie na te trekken. Ja! Juni, juli tot augustus hebben wij nog even moeten lenen voor het uitbetalen van de salarissen. Daarna leiden we het land op eigen kracht. Niet op kracht van kapitalisten die geld lenen. Niet met financiering van banken en ook niet met geldleningen vanuit het buitenland”, aldus de regeringsleider.

De president zegt dat er nu een niveau bereikt is, waarbij “eenieder die van de staat een financiële tegemoetkoming moet krijgen in de vorm van salarissen, pensioenen, kinderbijslag en andere zaken, dat die elke maand met goed gevoel kan zeggen ik heb zekerheid daarop. Zo gaat dat blijven en wij gaan het verruimen.”

Verder zei Santokhi dat de regering in onderhandeling is met Ravaksur en andere vakbonden om te zorgen dat er koopkrachtversterking komt op een zodanige wijze dat het geen inflatoire impact heeft op de economie en op de salarissen. We zijn bezig en we kijken ook naar uw belang, alhoewel jullie hebben geen vakbond, maar ik ben de opperbevelhebber. Samen met de minister en de regering kijken we ook naar uw belang, zei het staatshoofd ten overstaan van de militairen en de media.

Volgens de president zijn internationaal nog steeds de trajecten gaande. “We zijn in onderhandeling met onze schuldeisers. U weet we hebben U$ 4 miljard dollar schuld, waarvan twee commerciële leningen van Oppenheimer van U$ 675 miljoen, waarvoor we op jaarbasis al U$ 70 miljoen alleen aan rente moeten betalen. We hebben daar ruimte gehad voor herschikking tot eind maart en we onderhandelen verder. Ze hebben ons ademruimte gegeven om onze economie te herstellen,” aldus de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: Regering bestuurt Suriname zonder te lenen