woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi pleit voor ontwikkelingslanden tijdens G77+China Leadership Summit

lees ook ...

Nieuwe Pompen Brengen Verlichting voor Rijstsector in Nicker...

Voor de komende periode is er goed nieuws voor de rijstsector in Nickerie, want er is weer voldoende irrigatiewater beschikbaar. Dit is mogelijk gemaakt door het technische team van monteurs van de En...

Op zaterdag 2 december 2023, tijdens de G77+China Leadership Summit in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE), brak president Chandrikapersad Santokhi een lans voor ontwikkelingslanden. De summit, onderdeel van COP28, bracht de landen verbonden in de G77 samen met de Volksrepubliek China.

De bijeenkomst bouwde voort op de eerdere G77+China top in Havanna, Cuba, in september van dat jaar, waar regeringsleiders van ontwikkelingslanden reeds spraken over de uitdagingen van duurzame ontwikkeling. President Santokhi prees het initiatief van de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel, voorzitter van G77+China, om de bijeenkomst voor het eerst in het kader van COP te organiseren. Hij benadrukte het belang van een consistente betrokkenheid van het mondiale Zuiden bij het aanpakken van cruciale kwesties en het bepalen van een eigen agenda.

Volgens president Santokhi staan ontwikkelingslanden voor essentiële ontwikkelingen, waarbij ze rekening houden met de noodzaak om dit op een duurzame en milieuvriendelijke manier te doen. Hij benadrukte de noodzaak voor landen zoals Suriname om te profiteren van natuurlijke hulpbronnen en hun economie op een rechtvaardige en duurzame manier te ontwikkelen, wat hij omschreef als de ‘rechtvaardige transitie’.

De president verklaarde dat Suriname, samen met andere ontwikkelingslanden, vastbesloten is om economische kansen voor hun samenlevingen te benutten en vooruitgang te boeken in duurzame ontwikkeling. Hij wees echter op de frustraties die ontstaan door beperkte toegang en toewijzing van schaarse middelen aan het mondiale Zuiden, als gevolg van complexe aanvraagprocedures.

Daarnaast benadrukte hij dat beoordelings- en uitbetalingsperioden te lang zijn, waardoor de impact van nobele doelstellingen en financiële toezeggingen beperkt blijft.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi pleit voor ontwikkelingslanden tijdens G77+China Leadership Summit