De enorme stijging van de wisselkoers in de afgelopen twee maanden domineerde dinsdag de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA). De koers is gestegen van SRD 27 naar SRD 35,70 per Amerikaanse dollar, wat leidt tot nieuwe economische druk op de samenleving.
Fractieleiders Rabin Parmessar (NDP) en Gregory Rusland (NPS) stelden indringende vragen over het falende beleid en de gevolgen voor de bevolking. Gregory Rusland wees op de schijnbare nutteloosheid van eerdere koersdalingen, waarbij prijzen nauwelijks zijn gedaald.
“De wisselkoers maakte enkele maanden geleden een flinke duik, maar de prijzen bleven over de gehele linie ongeroerd. Nu stijgt de koers opnieuw, en met deze trieste situatie zien we dat de prijzen weer omhoog gaan,” stelde Rusland. Hij bekritiseerde het monetair beleid, waaronder de omstreden openmarktoperaties, die volgens hem weliswaar tijdelijk effect hadden maar een kostenplaatje van meer dan SRD 7 miljard opleverden.
“Het is onbegrijpelijk dat het beleid niet structureel is verbeterd. De bevolking is telkens de dupe,” voegde Rusland toe, terwijl hij aandrong op duidelijkheid van de regering over plannen om de wisselkoers te stabiliseren.
Rabin Parmessar wees op de desastreuze gevolgen van de koersstijging voor de dagelijkse levensstandaard van de bevolking. “De prijzen van basisgoederen zijn onbetaalbaar geworden en gezinnen kunnen nauwelijks rondkomen. Zelfs essentiële medicijnen zijn voor velen niet meer te betalen,” zei hij. Parmessar bekritiseerde ook de prioriteiten van de regering.
“De regering blijft wijzen naar haar voorgangers, maar na vier en een half jaar is dat excuus ontoereikend. Ondertussen wordt er wel geld gevonden voor dienstreizen en niet-transparante uitgaven via friends and family,” stelde hij scherp. Hij riep de president op om concreet beleid te presenteren om de koers onder controle te brengen en de prijzen te stabiliseren.
President Santokhi wordt dinsdag verwacht verantwoording af te leggen over de koersontwikkeling en de maatregelen die de regering wil nemen om de economische crisis aan te pakken. Voor zowel Rusland als Parmessar is duidelijk dat het huidige beleid tekortschiet. De bevolking wacht intussen gespannen af of er concrete oplossingen komen of dat de crisis verder zal verergeren.