woensdag 21 februari 2024
31 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi: “Nieuwe Amerikaanse bankwetten van invloed op Caribische regio”

lees ook ...

Nieuwe assistent-verpleeghulpen klaar om bij te dragen aan d...

De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) heeft onlangs 24 assistent-verpleeghulpen opgeleid en gecertificeerd. Na een intensieve training van bijna anderhalf jaar ontving deze groep op 31...

President Chandrikapersad Santokhi die vandaag naar Barbados is vertrokken, zegt dat de Caribische regio getroffen is door nieuwe wetten en regels die de Verenigde Staten van Amerika hebben aangenomen voor Amerikaanse banken. Deze wetten hebben volgens de president een extraterritoriale werking en zijn van invloed voor het Amerikaanse grondgebied en daarbuiten. 

De president is samen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in Barbados om deel te nemen aan het ‘De-risking and Correspondent Banking’ Congres. Tijdens deze bijeenkomst zullen de gevolgen van de deze wetten voor de landen van het Caribisch gebied besproken worden.

“Het zijn wetten die te maken hebben met het naleven van wettelijke bepalingen en nieuwe regels door banken. Dat heeft impact op de Caribische regio en de lidstaten van Caricom, omdat de banken van Caricom moeten werken met correspondent banken. Dit zijn andere buitenlandse banken (tussenbanken) die landen, zoals Suriname, nodig hebben omdat banken in hun land niet rechtstreeks gelden kunnen overmaken”, aldus het staatshoofd voor zijn vertrek naar Barbados.

President Santokhi legt uit dat de correspondent banken veelal Amerikaanse banken zijn, voor wie de nieuwe regels ook gelden Volgens het staatshoofd hebben heel wat correspondent banken besloten om geen samenwerking meer te hebben met lokale banken, omdat die niet kunnen voldoen aan de normen die gelden in de VS. Het staatshoofd geeft aan dat er straks banken in de Caribische regio zullen zijn die geen correspondent banken hebben.

“Dan heb je een creditcard die niet werkt in het buitenland of je moet overmaken, maar het lukt niet. Dan zijn deze landen economisch financieel geïsoleerd. Er zijn een paar landen die al onderworpen zijn aan het nieuw regiem en ze voelen het. We weten niet waar het gaat eindigen, dus hebben we gemeend snel te praten met de VS”, aldus president Santokhi.

Deze issue zal besproken worden met congresleden van de VS die de bijeenkomst op Barbados zullen bijwonen. Verder zal ook gesproken worden over de drugsproblematiek, financiële kwesties, het witwassen en het beleid met betrekking tot de Financial Action Taskforce.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: "Nieuwe Amerikaanse bankwetten van invloed op Caribische regio"