zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
5
(1)

Santokhi neemt paniekbeelden gang naar IMF weg

lees ook ...

CBA ziet vooruitgang in jaar van het zwarte konijn

In verband met de viering van het Chinees nieuw jaar op 22 januari laatstleden, is er op het Kabinet van de President een culturele avond georganiseerd. Volgens een oud Chinees kalendersysteem is dit ...

Deze maand nog moet er volgens de president Chan Santokhi op technisch niveau een understanding zijn bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarmee de regering al enkele maanden in onderhandeling is. Hij verduidelijkt dat niet het IMF een programma maakt voor Suriname, maar dat Surinamers dat doen voor het land. Het gaat om een eigen plan dat moet voldoen een de normen en criteria van het IMF. Het staatshoofd wil hiermee paniekbeelden die gecreëerd worden over de gang naar het fonds wegnemen.

Hij geeft aan dat de overeenkomst in de tweede of derde week van januari op het hoogste IMF-niveau uitgevoerd moet worden en waarbij Suriname de beschikking kan krijgen over 650-700 miljoen US dollar voor drie jaar.

In deze periode zullen de economie en internationale kasreserve gestabiliseerd moeten worden en geïntervenieerd worden op de koersenmarkt. De bondholders waarmee onlangs een stand still is bereikt, vragen ook dat spoedig een overeenkomst met het IMF wordt bereikt.

Verder is president Santokhi er geen voorstander van dat er pakketten worden verdeeld als aanpak van het armoedevraagstuk. Volgens het staatshoofd moet het systeem om armoede aan te pakken beter. Met de SRD 300 bonussen is bewezen dat met het storten van de gelden wel betere mogelijkheden zijn. Echter kan op deze manier niet eenieder worden bereikt.

De regering zal daarom komen met een breder, gestructureerd en ruimer programma om dit vraagstuk te beheersen. Dit zal niet alleen het storten van gelden betekenen, maar waarbij subjectsubsidie zal plaatsvinden en meer werkgelegenheid zal ontstaan. Binnenkort zal dit integraal pakket van maatregelen gepresenteerd worden.

Het zal niet alleen onderdeel zijn van het armoedebeheersingsprogramma, maar ook onderdeel van het uit te voeren programma van het IMF. Het IMF eist namelijk een goed sociaal vangnet voor de bevolking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi neemt paniekbeelden gang naar IMF weg