donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi maakt zich sterk voor versterken regionale relaties

lees ook ...

LAMAT keert terug naar Suriname voor tweede medische missie

Het medische hulpteam van de Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT), bestaande uit Amerikaanse chirurgische en tandheelkundige experts en ondersteunend personeel, keert terug naar Suriname vo...

President Chandrikapersad Santokhi is terug in Suriname van zijn bezoek aan Guyana. Volgens het staatshoofd moet de samenwerking binnen de Caricom verder geïntensiveerd worden. Dat is wat vertegenwoordigers van landen binnen de regio met elkaar eens zijn geworden tijdens de International Energy Conference and Expo 2022 in Georgetown.

Santokhi is per 1 juli voor de duur van zes maanden, voorzitter van de Caricom Staatshoofdenconferentie en zal zich in die hoedanigheid inzetten voor het versterken van de relaties tussen de verschillende landen binnen de regio. In Georgetown zijn er verschillende aspecten van samenwerking besproken. De bouw van de brug over de Corantijnrivier is ook aan de orde gekomen.

De regeringsleider herinnerde eraan dat deze oeververbinding op basis van design, build, finance and operate tot stand zal komen. De focus is erop gericht dat de bouw volgend jaar van start gaat. Het staatshoofd benadrukt dat de intentie om de brug te bouwen overeind blijft.

Verder gaf hij aan dat het hierbij gaat om de ontwikkeling die teweeggebracht zal moeten worden in de olie-, gas- en aluminiumsector. Alles zal verder worden uitgewerkt. Onderdeel van de ontwikkeling alsook onderdeel van de brug, is de weg naar Brazilië.

Suriname en Guyana hebben zich ook gebogen over het gezamenlijk gebruik van de Corantijnrivier, het reguleren van onder meer het personenvervoer en ter hand nemen van de veiligheid. Gelet op de huidige ontwikkelingen in Guyana, is ook gevraagd dat de local content van Suriname de ruimte krijgt om ook daar te investeren. De business council tussen de buurlanden, zal begin maart een feit moeten zijn.

Santokhi zei verder dat ook de vliegverbindingen binnen de regio zijn besproken. Deze zijn ook belangrijk voor het intensiveren van de samenwerkingen binnen de Caricom. Hij zal als voorzitter van de Caricom ook veel moeten reizen, daarom heeft Guyana op dit stuk aangeboden een vliegtuig in te zetten.

Suriname heeft het westerbuurland om hulp gevraagd wanneer het gaat om het kapitaliseren van het bos. Guyana heeft namelijk reeds verregaande stappen gezet op dit gebied. Voor Suriname is belangrijk om ook de waarde van zijn bos vast te stellen en op basis daarvan het duurzaam bosbeleid verder te ontwikkelen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi maakt zich sterk voor versterken regionale relaties