woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi: “Jaar van de os is om obstakels weg te nemen”

lees ook ...

Wereld waterdag; wat doen wij aan ons watergebruik?

Vandaag is het Wereldwaterdag, die sinds 1993 elk jaar op 22 maart wordt gehouden. Het moet het bewustzijn vergroten over de twee miljard mensen die zonder toegang tot veilig water leven. Dit jaar gaa...

Het jaar van de os wordt een jaar om obstakels weg te nemen voor land en volk. Dit zegt president Chan Santokhi in zijn toespraak in verband met het inluiden van het Chinees Nieuwjaar vandaag. Het nieuwe jaar wordt volgens het staatshoofd vol goede moed en motivatie ingegaan, want ondanks de Covid-19 pandemie, zien de vooruitzichten van ons land, er goed uit. “De verlichting komt sneller dan u denkt. En samen komen we uit deze financiële crisis, met iedereens ondersteuning, vertrouwen en hoop.”

Het Chinees Nieuwjaar staat ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest. Deze dag is de belangrijkste feestdag van de Chinezen. Waar de Chinezen gewend zijn elk jaar terug te reizen naar huis om dit met familieleden te vieren, worden zij dit jaar geconfronteerd met beperkingen.

Ook hier in Suriname, waar we gewend zijn dit gezamenlijk groots te vieren met de samenleving, worden we geconfronteerd met beperkingen. De Covid-19-pandemie raakt ons allemaal.

De os is het tweede dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem. De os heeft een aantal positieve eigenschappen die wij gedurende deze pandemie zeker moeten meenemen als samenleving. De kracht, betrouwbaarheid, doorzettingsvermogen en vastberadenheid hebben we nodig, zegt de president.

Hij hoopt, dat wij allen samen deze pandemie verslaan, om zodoende samen de eigenschappen van de os inzetten in het belang van vrede, rechtvaardigheid, ontwikkeling, welvaart en welzijn van ons volk en geliefde natie.

Met het inluiden van dit Nieuwjaar, staan vandaag de Chinezen extra in de schijnwerpers. De eerste Chinezen arriveerden op 20 oktober 1853 in Suriname, 10 jaar voor de afschaffing van de slavernij. Dus ook zij worden gezien als dya dya Surinamer net als ik en net als u. De Chinezen spelen niet alleen een grote rol in sociaaleconomische ontwikkeling, maar ook in de opbouw van de harmonieuze multiculturele samenleving in Suriname.

One China Policy
Net als van de andere bevolkingsgroepen, genieten we ook van de Chinese cultuur, het eten en hun vriendschap. Met de volksrepubliek China heeft Suriname dan ook een historische band en een lange vriendschap, die heeft geleid tot goede bilaterale samenwerkingen. Suriname houdt daarom vast aan de ‘One China Policy’.

Door de jaren heen is op verschillende gebieden samengewerkt, waaronder de agrarische sector, infrastructuur, veiligheid, defensie, training en capaciteitsversterking, gemeenschapsontwikkeling, financiën, cultuur en handel. Vanuit wederzijds belang en wederzijds respect draagt de volksrepubliek China op verschillende manieren bij aan de nationale ontwikkeling van ons land. En ook in de toekomst zal deze hechte band blijven voortbestaan, zegt het staatshoofd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: “Jaar van de os is om obstakels weg te nemen”