donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi grijpt in; plooien gladgestreken tussen Brunswijk en Achaibersing

lees ook ...

Nederlandse diplomatieke bijdrage aan WPS Workshop in Surina...

Op donderdag 23 november leidde Overste Ella van den Heuvel, Genderadviseur van de Nederlandse Commandant Der Strijdkrachten, een workshop over Women, Peace & Security (WPS) voor 40 mannen en vrou...

President Chandrikapersad Santokhi moest een gesprek aanknopen met vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning om de plooien over financiële issues glad te strijken. Santokhi benadrukt dat de regering als beleid heeft ontwikkeld issues binnen de coalitie goed te bespreken binnen de regeringstop. 

“Wij zijn anderhalf jaar geleden gestart met een lege staatskas. De Centrale Bank van Suriname, de Surinaamse Postspaarbank en andere financiële instituten waren totaal kapotgeslagen”, zegt het staatshoofd. De regeringsleider merkt op dat er dreigingen waren anderhalf jaar geleden met het betalen van salarissen, met name in de maand juni 2020. “Dat is al een indicatie hoe ernstig de financiële crisis was”, merkt de president op.

Het staatshoofd zegt dat de regering-Santokhi een strak financieel beleid heeft ontwikkeld, prudent beleid met bezuinigingen. Verder gaf de president aan dat minister Achaibersing een beleid uitvoert om salarissen te kunnen uitbetalen, daar waar dringend subsidie nodig is in te komen en reçu’s te betalen die zijn overgenomen van de vorige regering, op basis van beschikbaarheid van financiën.

“Binnen de grenzen van de financiële ruimte wordt er beleid gevoerd. Er zijn issues geweest, waarbij de vicepresident is uitgekomen en de minister van Financiën en Planning heeft gereageerd. Wij hebben in de regeringstop de zaken besproken. Wij hebben naar alle cijfers, raadsvoorstellen, autorisaties en reçu’s gekeken. Alle misverstanden zijn breedvoerig besproken en er is afgesproken om binnen de regeringsraad een presentatie te houden van alle financiële schakels,” zegt het staatshoofd.

De vp gaf aan dat de zaken nu duidelijk zijn hoe alle ministeries geaccommodeerd zullen worden. “Wij zijn een regering. Ik denk dat het goed is om binnenskamers te communiceren, in plaats van via de pers. Probleem no d’e moro, ala sani lusu,” zegt Brunswijk. Achaibersing benadrukte dat hij pas bij het correct uitvoeren van de procedures tot betaling kan overgaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi grijpt in; plooien gladgestreken tussen Brunswijk en Achaibersing