vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
3.7
(3)

Santokhi en Nurmohamed stalen 7,5miljoen U$ uit staatskas ?

lees ook ...

HVB benadrukt urgentie van bestrijding en roept op tot actie...

Het recente schandaal rondom het Pan American Real Estate Woningbouwproject heeft opnieuw aan het licht gebracht hoe fragiel en ondoorzichtig het overheidsapparaat kan zijn b...

Een klokkeluider heeft met als bewijs officieele stukken een strafklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie teggen president Chan Santokhi en Openbare Werken minister Riad Nurmohamed die 7.500.000 Amerikaamse dollar uit de staatskas zouden hebben ontvreemd ondermeer ten behoeve van Pan American Real Estate NV.
Deze onroerend goed maatschappij zou met de 7,5 miljoen U$ betaald zijn voor het opzetten van enkele honderd goedkope huizen in Paramaribo Noord. Het Openbaar Ministerie (O.M.) heeft inmidddels bevestigd dat de strafklacht van de klokkeluider, met alle relevante gegevens is ingediend. Deze zwart op wit bewijzen zijn naar de afdeling Fraude toegestuurd, die het geheel bestudeerd om advies erover uit te brengen aan de Procureur Generaal Garcia Paragsingh, die als hoofd van het O.M. zal beslissen over de verdere procedure.

Ontkenning Riad Nurmohamed

Die indiening van de strafklacht vond plaats sinds 20 november jongst leden, zo blijkt uit de stukken, maar de pers kreeg de kopieën 10 dagen later. Kopieën van de toegekende aanvraag voor de 7,5 miljoen U$ bij het ministerie van Financiën en de uitleg waarom dat frauduleus was bewijzen wel dat de klokkenluider goed ingewijd is.
Minister Riad Nurmohamed, geconfronteerd met de feiten heeft glashard ontkend dat er door hemen de president 7,5 miljoen is aangevraagd en toegekend voor het bouwproject. Nurmohamed slappe argumenten zijn dat het feit dat de strafklacht anoniem is ingediend en de stukken kopieën zijn, volgens hem bewijzen dat alles onwaar is.

Pan American Real Estate

De onroerend goed maatschappij Pan American Real Estate kwam in het nieuws op 4 september 2021 toen staatshoofd Santokhi de lancering van de “North Area One” verrichtte. Dit hield in dat deze onroerend goed maatschappij 500 woningen zou opzetten op Paramaribo Noord. Dat is deels in de afgelopen twee jaar inderdaad in alle stilte gebeurd in iets wat een public-private partnership moet voorstellen.
Volgens de indiener zijn er ernstige twijfels over de rechtmatigheid van de overeenkomst tussen de Staat Suriname en de NV Pan American Real Estate. Vermoedens van fraude en onregelmatigheden zijn alvast in zoverre gegrond dat bij dit groot project totaal geen wettelijke regels zijn gehanteerd zoals als een openbare inschrijving en transparantie waarom het werk gegund is aan voornoemde onroerend goed NV.

Fonds Woningbouw Lagere Inkomensgroepen (FWLI)

Pan American Real Estate zou in 2019 reeds een overeenkomst hebben getekend met het FWLI, waarbij de overheid zou assisteren. Echter zijn hierbij geen specifieke afspraken vastgelegd over betaling. In de brief van de klokkenluider wordt verwezen naar een valselijk opgemaakte missive als bewijs dat een deel van het geld reeds was betaald aan Pan American R.E. NV die gespecialiseerd is in het verhandelen van percelen en bouwen van huizen.
Op grond van de valselijk opgemaakte missive concludeert de indiener van de strafklacht dat president Santokhi, minister Nurmohamed en de NV. de staat Suriname vermmoedelijk hebben benadeeld voor eigen gewin, met andere woorden: deze drie worden verdacht van het bestelen van Lanti van dit voor Surinaamse begrippen immense bedrag van 7,5 miljoen Amerikaanse dollars.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSantokhi en Nurmohamed stalen 7,5miljoen U$ uit staatskas ?