donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi en Centrale Bank-president ondertekenen strategie voor financiële inclusie

lees ook ...

Gyver, Clive Power begint aan nieuwe uitdaging

Gyver is pseudoniem van Clive Power.  In een gesprek met de Ware Tijd maakte hij bekend, dat hij uit de muziekformatie Corona Band is gestapt en een eigen muziekgroep heeft opgericht. Hij is voormalig...

In een tijd waarin financiële inclusie centraal staat, benadrukt president Chandrikapersad Santokhi het belang van sociale rechtvaardigheid en economische participatie. Hij erkent de noodzaak van gelijke toegang tot financiële diensten en mogelijkheden voor alle burgers van Suriname. In dit kader werd op vrijdag 28 juni de Nationale Financiële Inclusie- en Educatiestrategie 2024–2027 (NFIES) gelanceerd in de Banquet Hall van hotel Torarica.

President Santokhi en Maurice Roemer, Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), ondertekenden dit initiatief, dat de toegang tot formele financiële producten zal verbeteren. Het “Strategie Memorandum” dat is getekend, wijst op de noodzaak van een uitgebreid wetgevingspakket voor ondersteunende regelgeving, inclusief een Wet Financiële Inclusie, Wet op de basisbankrekening, kredietinformatiesystemen, registers voor roerende goederen, consumentenbescherming, cybersecurity, toezicht op elektronische betaaldienstverleners, een nationaal betalingssysteem en kredietregistratie.

President Santokhi geeft aan dat er ook behoefte is aan privacywetgeving, waaraan al gewerkt wordt. “Ik wil opmerken dat aparte wetgeving voor het invoeren van een basisbankrekening enige tijd zal vergen,” benadrukt hij.

Santokhi noemt het document een mijlpaal in de financiële geschiedenis van Suriname. “Het biedt een robuuste basis en handleiding voor maatschappelijke en economische vooruitgang.”

Het document dient als leidraad voor de overheid en de financiële sector om ervoor te zorgen dat alle burgers kunnen deelnemen. De president wijst erop dat degenen zonder bankrekening zich in een onwenselijke en beperkende situatie bevinden die structureel moet worden veranderd.

“Iedereen moet de kans krijgen om een bankrekening te openen, van jong tot oud, iedere landgenoot hoort erbij,” aldus Santokhi. Het moet gemakkelijker worden voor mensen en bedrijven om een bankrekening te openen.

Online betalingen moeten aantrekkelijker worden gemaakt en overheidsuitkeringen moeten steeds meer giraal plaatsvinden. Daarnaast kijkt de president uit naar een verdere uitbreiding van het aantal Point-of-Sale locaties.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi en Centrale Bank-president ondertekenen strategie voor financiële inclusie