donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
5
(1)

Santokhi: “Duurzame oplossing nodig voor wateroverlast Brokopondo”

lees ook ...

Sluis te Donderskamp/Konomerume wordt hersteld

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij bracht het afgelopen weekend een orientatiebezoek aan de Arawarasluis in het Boven Nickerie/Wayambogebied die buiten werking was, door geb...

Er is een duurzame oplossing nodig voor de wateroverlast in het Brokopondogebied. Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi die zich in het gebied heeft georiënteerd. De president heeft maandag de situatie van de gebieden die onder water zijn gelopen via de lucht waargenomen. Volgens het staatshoofd is zijn observatie een bevestiging op eerdere informatie die hij gekregen heeft van het clusterteam van ministers, welke zijn aangewezen om de wateroverlast en de gevolgen daarvan goed te monitoren.

“Vanaf dag een zijn de ministers in samenwerking met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) bezig met de maatregelen”, laat de regeringsleider weten. De dorpen Klaaskreek, Nyun Lombé, Balingsoela, Lebi Doti, Drepada en zelfs het centrum van Brokopondo liggen blank.

Santokhi geeft verder aan dat hulp die voor de mensen gebracht wordt goed gecoördineerd moet zijn. “De waterstand is hoog op het meer met als gevolg dat je moet gaan spuien. Er is een deskundig team dat te werk gaat op basis van wetenschappelijke benaderingen en analyses. Het spuien gebeurt op een vakkundige wijze met het lozen van het juiste volume van water”, aldus de regeringsleider.

President Santokhi zegt verder dat met het terechtkomen van zoveel water in de Surinamerivier in combinatie met veel neerslag de gebieden langs de rivier blank komen te liggen. De waterstand is vrij hoog, waardoor het spuien nog een tijdje zal voortduren. De regeringsleider geeft aan dat wanneer het water door het spuien niet wordt losgelaten er een enorme kans is dat de dam in elkaar kan storten.

“Als de dam in elkaar stort, dan ligt heel Suriname onder water. Er moet meer voorlichting en communicatie komen. NCCR, het clusterteam van ministers en de districtscommissarissen hebben de opdracht gekregen om te inventariseren wat schade is”, zegt president Santokhi.

Het staatshoofd geeft aan dat de regering op dit moment doorgaat met het bieden van hulp en creëren van faciliteiten in Paramaribo en de gebieden waar de mensen terugtrekken voor opvang. Volgens de president komt alle logistieke en infrastructurele voorzieningen in orde om de mensen effectief hulp te kunnen bieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: “Duurzame oplossing nodig voor wateroverlast Brokopondo”