dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi dringt aan op nauwkeurigheid in nieuwe National Risk Assessment

lees ook ...

Minister Ori: “Stilstand in onderwijs binnenland moet ...

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft de eerste interministeriële sessie gehouden gericht op het oplossen van de onderwijsproblematiek in het binnenland. Bij dit overl...

Tijdens een vervolgmeeting hebben de Nationale Anti Money Laundering Commissie (NAMLAC) en de Project Implementation Unit (PIU) op 20 juni 2024 een presentatie verzorgd aan president Santokhi met betrekking tot de wederzijdse evaluatie van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). 

Tijdens de meeting kreeg president Santokhi een matrix gepresenteerd die de benodigde maatregelen voor een succesvolle evaluatie bij de volgende CFATF-beoordeling schetst. Deze matrix biedt ook inzicht in de huidige status van verschillende wetgevingen, verantwoordelijkheden voor uitvoering en benodigde actiepunten om strikte aansturing en monitoring van alle activiteiten te waarborgen.

De Steering Council en partners werken aan diverse wetgevingsproducten die door het parlement moeten worden goedgekeurd, om de hiaten genoemd in het Mutual Evaluation Report (MER) van januari 2023 op te heffen. Deze wetgevingsinitiatieven moeten voor december dit jaar worden geïmplementeerd. Verschillende wetten liggen momenteel ter goedkeuring bij De Nationale Assemblee en de Staatsraad, en meerdere entiteiten zijn belast met hun voortgang.

President Santokhi benadrukte de cruciale noodzaak dat de wetgeving binnen de Nationale Assemblee wordt behandeld en dat deze uiterlijk in december voltooid en goedgekeurd moet zijn. Hij kijkt uit naar de behandeling van deze wetten en hoopt op tijdige aanpassingen. De president gaf aan dat uit het vorige NRA-rapport waardevolle lessen zijn geleerd, aangezien het rapport ernstige onjuistheden bevatte en schade toebracht aan de reputatie van Suriname bij de internationale gemeenschap.

Volgens het staatshoofd is het van groot belang dat een duidelijke procedure wordt gevolgd voor de totstandkoming van het nieuwe National Risk Assessment (NRA) rapport om onjuistheden te voorkomen. Hij wees op eerdere ervaringen waarbij conclusies en bevindingen werden gepresenteerd aan diensten zonder dat zij op de hoogte waren van de relevante informatie, wat resulteerde in ontoereikende communicatie tussen de rapporteurs en de betrokken dienstverlenende instanties.

De bijeenkomst vond plaats op het Kabinet van de President en werd bijgewoond door minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, procureur-generaal Garcia Ramcharan-Paragsingh en de directeur van de Financial Intelligence Unit Suriname, Manisha Jhapsi.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi dringt aan op nauwkeurigheid in nieuwe National Risk Assessment