zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi: “Concrete afspraken moeten resulteren in sterker Caricom”

lees ook ...

Suriname ontvangt US$ 61,5 miljoen na succesvolle EFF-evalua...

De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft met succes de zesde evaluatie onder het Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname afgerond. Hierdoor is Suriname gerechtigd om he...

President Chandrikapersad Santokhi wil dat de 43ste vergadering van Caricom-staatshoofden en regeringsleiders, die in Paramaribo wordt gehouden, concrete afspraken oplevert die moeten resulteren in een sterkere Caricom. “We zijn ready, we zijn voorbereid,” zegt het staatshoofd dat vanaf 1 juli ook de voorzitter is van de Caricom. Zondag is de officiële opening van de vergadering in de Assuria Hermitage High Rise.

Tijdens een persconferentie hebben Santokhi en secretaris-generaal Carla Barnett, uitleg gegeven over de Staatshoofdenvergadering. Ze hebben ook benadrukt dat het niet om een praatclubje gaat. Volgens Barnett halen niet alle successen het nieuws, maar erkent ook dat sommige zaken inderdaad veel beter aangepakt kunnen worden.

Hoe de voedselzekerheid in de regio te garanderen, financiën en geldverkeer, het verbeteren van de handel en het personenverkeer tussen de lidlanden, het opzetten en versterken van industrieën, het produceren van energie, over het financieren van projecten die moeten beschermen tegen de gevolgen van klimaatsverandering zijn enkele onderwerpen die besproken zullen worden.

Santokhi benadrukte dat er gewerkt zal worden aan concrete afspraken. Vooral als het gaat om het garanderen van de voedselvoorziening. Zo gaat Suriname land ter beschikking stellen, Guyana werkt aan een groot agrarisch plan, met investeerders zal gestalte worden gegeven aan het garanderen van gezond voedsel in de regio. Er zullen presentaties over de vorderingen van dit plan worden gegeven.

Ook in het Caribisch gebied zijn de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, merkbaar. Wereldwijd is de vraag naar aardgas enorm toegenomen. De westerse landen zoeken naarstig naar alternatieven. Gevreesd wordt dat er ook een schaarste gaat ontstaan aan de kunstmest die uit aardgas wordt gemaakt.

Santokhi geeft aan dat als met de leden overeenstemming bereikt kan worden over het snel ontwikkelen van de voorraden aardgas, de Caricom een hele sterke positie gaat kunnen innemen als het gaat om energie en kunstmest. Het Caribisch gebied zou niet alleen voor de 100 procent zelfvoorzienend kunnen zijn, maar ook kunnen leveren aan de rest van de wereld. De Caricom-top die zondag begint wordt 5 juli afgesloten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: “Concrete afspraken moeten resulteren in sterker Caricom”