vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi bespreekt voorstellen met vakbonden voor verbeteringen in belastingstelsel

lees ook ...

Economie Suriname herstelt volgens president Santokhi

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) laten weten dat de meeste doelen die de regering had gesteld in het herstelplan zijn gehaald. Santokhi gaf aan dat de i...

De regering heeft op zaterdag 11 november tijdens een overleg met de collectieve vakbeweging belangrijke voorstellen gepresenteerd om de gevolgen van de gewijzigde Wet op de Belasting Toegevoegde Waarde (btw) te verzachten. President Chandrikapersad Santokhi benadrukte de gezamenlijke inzet van de regering en de vakbonden voor verbeteringen in de samenleving.

De regering is bereid samen met de vakbonden de belastingschijven aan te passen en extra tegemoetkomingen uit te keren aan personen in de onderste schijf om de extra uitgaven na de invoering van de gewijzigde btw-wetgeving op te vangen. Tijdens de vergadering waren vertegenwoordigers aanwezig van verschillende vakbonden, waaronder de Progressieve Vakcentrale C-47, SPB, VRM, COL, FOLS, en de veiligheid- en gezondheidsbonden.

President Santokhi benadrukte het streven naar verbeteringen in de situatie van de werkende klasse en de samenleving als geheel. Het staatshoofd gaf aan dat er ruimte is om over alle aspecten te praten en dat er toewijding is om passende oplossingen te vinden.

Er is besloten om gelijktijdig op meerdere trajecten te werken, waarbij technische teams concrete oplossingen zullen onderzoeken om de extra kosten terug te geven aan de samenleving. Hoewel de btw-wet als belangrijk wordt erkend, zijn de regering en de vakbonden het erover eens dat aanpassingen nodig zijn.

Tijdens de vergadering werd het verzoek van de vakbonden besproken om tijdelijk de heffing op brandstof en nutsvoorzieningen op te heffen, maar dit bleek volgens de regering niet mogelijk vanwege een wet in de Nationale Assemblee. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning merkte op dat dit ernstige gevolgen voor de financiële huishouding van de staat met zich zou meebrengen.

Als alternatief heeft de regering werkbare voorstellen gepresenteerd, waaronder het versterken van de belastingdienst, het verkrijgen van middelen uit de goudsector en grondconversie. De regering heeft aangegeven bereid te zijn om de mogelijkheden te onderzoeken om aan de wensen van de vakbonden tegemoet te komen. Het overleg wordt voortgezet, met afspraken geplaatst in een tijdlijn, en president Santokhi benadrukte tot slot het belang van consensus tussen alle partijen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi bespreekt voorstellen met vakbonden voor verbeteringen in belastingstelsel