donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
4
(1)

Santokhi bespreekt inzetten verdragsmiddelen uit Nederland voor gezondheidszorg

lees ook ...

Demarcatiewerk cruciaal voor erkenning Inheemse volken in Zu...

Hoewel de demarcatie werkzaamheden in het verre zuiden van Suriname zwaar zijn, blijven de medewerkers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), George Awankaroe en Jossmet Shana...

President Chandrikapersad Santokhi heeft in verband met het herstructureren van de gezondheidszorg een overlegmoment gehouden met medici. Het inzetten van de restant verdragsmiddelen vanuit Nederland ten behoeve van het duurzaam injecteren van de openbare gezondheidszorg stond centraal bij dit overleg, dat donderdag heeft plaatsgevonden op het Kabinet van de President.

Een delegatie van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Volksgezondheid en de president hebben zich daarbij gebogen over diverse mogelijkheden. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is er tijdens de ontmoeting inzicht gegeven aan de president hoe de resterende verdragsmiddelen ingezet kunnen worden ten behoeve van de wederopbouw van de sector.

Ook is het de bedoeling om inefficiënte situaties weg te werken, met als doel te besparen binnen de zorg om meer te kunnen investeren in de meest noodzakelijke zaken. Er is ook van gedachten gewisseld over verschillende voorzieningen, moderne- en technologische ontwikkelingen binnen de sector.

Verder is aangegeven hoe het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inhoud wenst te geven aan de samenwerking met Suriname. “Niet alleen financieel. Er moet een duurzaam plan zijn, want de verdragsmiddelen zullen opraken. Er is in dat kader ook een plan gepresenteerd voor de uitfasering van de verdragsmiddelen en de verzelfstandiging vanuit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

“We hebben nu de steun dringend nodig om een aantal essentiële zaken te realiseren.” De onderhandelingen zijn een uitvloeisel van de hernieuwde samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Nederland. Het streven is om binnen korte tijd goedkeuring te krijgen voor de inzet van de middelen.

“Wij hebben intussen gepresenteerd het initiële plan voor het herstellen van de sector. Wij hebben gepresenteerd hoe wij de middelen wensen in te zetten”, aldus de minister. Hij zegt erbij dat het om een programma zal gaan, waarbij bepaalde zaken de sector rakende, projectmatig gefinancierd zullen worden. “Wij gaan voor een breed gedragen plan vanuit Nederland en Suriname,” zegt Ramadhin.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi bespreekt inzetten verdragsmiddelen uit Nederland voor gezondheidszorg