woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi benadrukt urgentie van klimaatverandering tijdens internationale top

lees ook ...

Man aangehouden met 4,3 kilogram cocaine op luchthaven Surin...

Een man is onlangs met 4,3 kilogram cocaïne in zijn koffer aangehouden. De aanhouding heeft plaatsgevonden op de Johan Adolf Pengel Luchthaven op Zanderij. Het Bestrijding Internationale Drugsteam ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de eerste Canada-Caricom Summit in Ottawa op woensdag 18 oktober een dringende oproep gedaan aan de internationale gemeenschap. Hij benadrukte de noodzaak van concrete actie om subsidies voor klimaatfinanciering rechtstreeks toe te kennen aan de meest kwetsbare landen. Santokhi noemde klimaatverandering een actuele realiteit die elk deel van de planeet treft, met name het Caribisch gebied, en een reële bedreiging vormt.

De president wees erop dat er talrijke bijeenkomsten zijn geweest en documenten zijn aangenomen over de impact van klimaatverandering en financiering. Desondanks blijft het verkrijgen van voldoende klimaatfinanciering, die specifiek aansluit op de behoeften van hun bevolking, een reëel probleem. Hij benadrukte dat de meerderheid van de landen in deze groep tot op heden niet succesvol is geweest.

Santokhi wees ook op de gevolgen van de klimaatcrisis voor Suriname, die veroorzaakt wordt door ontwikkelde landen. Hij noemde daarbij onder andere wateroverlast, kusterosie en droogte. De financiële middelen die worden ingezet om deze problemen aan te pakken, komen uit reguliere begrotingen die eigenlijk bedoeld zijn voor de ontwikkeling van het land. Daarom pleit de president voor het nakomen van beloften op het gebied van klimaatfinanciering.

“We hebben concrete actie nodig van de internationale gemeenschap om subsidies rechtstreeks aan de meest kwetsbare landen te verstrekken”, benadrukte hij. De president onderstreepte ook de noodzaak om gezamenlijke inspanningen te leveren voor het compenseren van landen met uitgestrekte bossen, zoals Suriname, Guyana en Belize.

Deze landen hebben lange tijd gefunctioneerd als koolstofputten voor de hele wereld, zonder enige vorm van compensatie. President Santokhi herinnerde aan de toegezegde financiële steun van Canada om de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan en zei: “Wij kijken uit naar de implementatie”.

Tegelijkertijd drong de president aan op gelijke kansen voor nieuwe energieproducenten in de regio, om zo hulpbronnen te genereren en de lokale en regionale duurzame economische groei te bevorderen. “Een betaalbare en veilige energievoorziening vergroot het verdienvermogen van de Caribische regio”, voegde president Santokhi eraan toe. Hij benadrukte ook dat schuldverlichting, schuldsanering en financiële inclusie van cruciaal belang zijn om de landen in staat te stellen te werken aan duurzame ontwikkeling.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi benadrukt urgentie van klimaatverandering tijdens internationale top