De regering zal een deel van de uitgegeven percelen op het Sabaku-project intrekken. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi, vrijdag, op een spoed persconferentie bekendgemaakt. Dit besluit in de regeringstop genomen, deelde de president mee. Over de gronduitgifte aan onder andere assembleeleden, familie en vrienden heeft voor enorme ophef gezorgd in Suriname.
Het staatshoofd heeft gezegd dat ook personen die meerdere terreinen hebben gekregen, die zullen moeten inleveren. De president is ook ingegaan op de veiligheid in het land. Hij zegt dat die gegarandeerd is. Er is een crisisteam veiligheid ingesteld onder de leiding van de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Krishna Mathoera van Defensie.
Over de protestdemonstraties zei de president dat de regering voorstander is van dialoog. Er zijn al gesprekken gevoerd met de Surinaamse Politie Bond, die dinsdag een algemene ledenvergadering houdt. Santokhi zegt dat leiders van de protestmanifestatie het goed bedoelen en strijden voor lotsverbetering, maar er zijn ook kwaadwilligen die misbruik maken van de situatie.
Hij noemde de wegblokkades die worden opgeworpen, ontplofbare stoffen zijn gegooid op gebouwen om brand te stichten. De etniciteit wordt aangescherpt, waarbij ernstige beschuldigingen worden geuit. Niet zal worden toegestaan dat er inbreuk wordt gemaakt van de rechtsorde. De rechtsstaat zal worden beschermd, benadrukt de president.
Aan personen die de stroomprijs niet kunnen betalen zal subjectsubsidie gegeven. In augustus wordt een systeem, de ‘oli moni karta’ ingevoerd, waarbij een kaart zal worden geïntroduceerd voor één voertuig per gezin.