maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
0
(0)

Santokhi: 2022 jaar van lastenverlichting voor Surinaams volk

lees ook ...

Suriname lanceert LEES-KRACHT project voor versterking leeso...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft op 26 februari 2024 het "LEES-KRACHT" professionaliseringsprogramma gelanceerd, met als doel het versterken van het leesonderwijs op basisscho...

In zijn oud- en nieuwjaarsboodschap heeft president Chandrikapersad Santokhi beloofd dat 2022 een jaar wordt van lastenverlichting en van perspectief voor het Surinaamse volk. Het vertrouwen in economisch herstel keert langzaam, maar zeker terug, vindt hij.

2021 is een jaar geweest, waarbij deze regering het prudent beleid heeft voortgezet en orde op zaken heeft gesteld, in de administratieve- en financiële huishouding van de overheid. De hoge schuld, moest betaald worden middels herschikkingen.

Sommige personen werden ongeduldig, boos en dreigden hoop te verliezen, maar men vergat daarbij vaak één ding en het belangrijkste: dat we samen werkten, om Suriname, weer op het spoor te krijgen en ons geliefd land weder op te bouwen met een solide fundament voor groei en ontwikkeling. Hij gaf aan dat puinruimen van tien jaar wanbeheer, niet eenvoudig is.

“Als president, heb ik het afgelopen jaar, uw solidariteit, uw verantwoordelijkheidsgevoel, maar bovenal uw geduld, daarom zeer gewaardeerd. Zonder u, zonder onze gezamenlijke offers, was dit niet mogelijk geweest mijne mensen,” zegt de president.

De regering heeft volgens het staatshoofd veel projecten uitgevoerd, welke de gemeenschap ten goede zijn gekomen. De president noemde:
– De 15 dorpen, die voorzien zijn van stroom;
– District Commewijne, die een moderne waterzuivering installatie heeft, voor de watervoorziening; en nieuwe waterbronnen voor Henar in het district Nickerie.
– Bouw van scholen is gestart, in het district Marowijne al reeds opgeleverd en in gebruik genomen;
– Aanpak van bermen en wegen;
– Grondbeschikkingen zijn uitgereikt, waarop sommigen jaren hebben gewacht.

Vanaf vandaag zal de werkende klasse volgens president Santokhi al de vruchten plukken, door onder andere de aanpassing van de belastingvrije grens, de verruimde belastingschijven en verlagen van belasting op bonussen. De stabilisatie van de koers en de economie, zullen positieve effecten hebben op het bedrijfsleven, de economie, maar vooral op de samenleving.

In 2022 zal Suriname, in internationaal opzicht nog meer meetellen, door het toegenomen vertrouwen van het buitenland. Daarom gaan wij in diverse landen ambassades of consulaten vestigen, om zodoende de relaties te versterken, en de uitwisselingen op gang te brengen. In januari van het komend jaar, zal ik al een ontmoeting hebben met alle diplomatieke vertegenwoordigingen in ons land, ter bespreking van het internationaal beleid, zegt de president.

Keurt geweld af
“We gaan starten met de woningbouw, waardoor verlichting komt in de ontstane woningnood. Ook, de reorganisatie van veiligheidsdiensten, ter garantie burgerveiligheid, ook continuering. We gaan continue voor een beter bestuur en onze fouten gaan we blijven corrigeren,” stelt de regerinsgleider. President Santokhi keurt daarom het ontstane geweld tegen journalisten ten strengste af, en ernstige vormen van criminaliteit, moeten goed en effectief worden aangepakt.

Dat is een inbreuk op de rechtsorde, hiervoor moet herstel komen, geweld en intimidatie naar journalisten en de samenleving toe, laat ik niet toe. Ook hier zal daarom, de nodige correcte maatregelen, moeten komen van de veiligheidsdiensten en de rechtelijke macht. Deze regering zal altijd in dialoog blijven met de journalisten en de mediagemeenschap, dat garandeer ik u voor 2022.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi: 2022 jaar van lastenverlichting voor Surinaams volk