woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
5
(1)

Santhoki zet grondconversie voort ondanks protest

lees ook ...

Kater Karma mikt op Europa

 Kater Karma, de bekende Surinaamse zanger, wil na zijn land nu ook Europa veroveren. Aan de Ware Tijd zegt hij, dat het nog niet mogelijk is om van muziek te leven in ons land. Regillio Pinas, zoals ...

President Santhoki heeft ondanks alle kritiek een Grondconversie Unit in het leven geroepen en daarmee de omzetting van grond geformaliseerd. Domeingrond kan nu officieel overgezet worden naar eigendom, ondanks het advies van de staatsraad. De president vond dat de “afwijzing” van de staatsraad politiek is ingegeven. Sommige leden van de staatsraad zijn hierover niet te spreken. Deze handeling kan verkavelaars schatrijk maken.

De president heeft het advies van de staatsraad om de behandeling van dit onderwerp in het parlement af te wachten genegeerd. Santhoki heeft een aantal punten van deze organisatie overgenomen, het staatsbesluit aangepast en gewoon afgekondigd alsof er niets aan de hand is. Hij vindt dat dezelfde partijen in 2009 wel positief stonden tegenover grondconversie, en dat het enig verschil ligt in de prijs per vierkante meter.

“Zet het staatsbesluit van Venetiaan naast dat van Santokhi. Dat van Venetiaan gaat alleen over natuurlijke personen en niet over stichtingen en naamloze vennootschappen zoals dat van Santokhi. Pure misleiding. Dit staatbesluit is bedoeld om zijn diasporavrienden, die via allerlei stichtingen grond in Suriname hebben, te accommoderen”, aldus Hesdy Pigot, die de NPS vertegenwoordigd in de staatsraad. Leden van het orgaan vinden de uitspraken van het staatshoofd misleidend.

“De president en anderen moeten ook niet aangeven dat vorige regeringen ook aan grondconversie hadden gedaan. Er zijn fundamentele verschillen. Bij de vorige conversies mochten rechtspersonen niet participeren. En was de prijs zo goed als marktconform. Het staatbesluit is een voedingsbodem voor witwaspraktijken. Het zullen veelal de diaspora zijn die via stichtingen grondhuur zullen omzetten in eigendom en dat als instrument gebruiken voor witwassen. Zelfs de mennonieten zullen dat mogen doen. Vrienden en familieleden van de regering zullen enorm worden verrijkt”, zegt Amzad Abdoel van de NDP. “Er zijn principiële bezwaren, fundamentele en steekhoudende argumenten aangekaart waarom de meerderheid tegen het staatsbesluit is. Niet alleen juridische problemen die kunnen ontstaan, maar ook de vele negatieve gevolgen die uit het staatsbesluit zullen voortvloeien zijn aangekaart”.

In het handelen van Santhoki wordt een voedingsbodem gezien voor corruptie daar natuurlijke en rechtspersonen grondhuur kunnen omzetten in eigendom. Vele redenen zijn aangekaart om dit aan te tonen. Zo is er geen reden om grondhuur om te zetten in eigendom, zodat men meer rechtszekerheid krijgt, omdat banken gewoon hiermee hypotheek geven volgens notaris Anneke Chin-A-Lien.

De notaris zegt verder dat er juridische haken en ogen aan het staatsbesluit zitten, waardoor de regering haar beoogde sociale doelstelling niet zal kunnen realiseren. “Met wat vindingrijkheid zouden belanghebbenden de regels ten aanzien van bestemmingswijziging kunnen omzeilen”, zegt de notaris.

De regering biedt met het bedrag van SRD.25,- per vierkante meter de mogelijkheid aan verkavelaars om steeds meer percelen aan te vragen voor grondhuur. Zodra zij hierover beschikken kunnen zij het omzetten in eigendom en dit vervolgens te verkopen.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSanthoki zet grondconversie voort ondanks protest