dinsdag 27 februari 2024
26 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
5
(1)

Santokhi zegt dat Parisclub vertrouwen heeft in Suriname

lees ook ...

Er is deze week overeenstemming bereikt met de Parisclub om de schulden van Suriname te herschikken zoals vereist is voor het IMF-programma. Deze leningen hebben nu een lagere rente en een langere periode om terugbetaald te worden. Er is zelfs een aflossingsvrije periode eraan verbonden. De president noemt dit “deal” met de Club van Parijs een belangrijk succes, en maakte het op 23 juni bekend in De Nationale Assemblee.

Schuldeisers van Suriname zoals Nederland, Frankrijk, Zweden, Italië en Israël hebben ook zitting in deze Club van Parijs. Suriname probeert de totale  lening van US$ 100 miljoen te laten herschikken. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is in verband met deze besprekingen aanwezig in de Franse hoofdstad. De VS, Duitsland, Zwitserland, Japan, het IMF, de IDB, OECD, UNCTAD en de EU, waren ook als waarnemers aanwezig.

Minister Achaibersing en zijn team hebben succesvol kunnen onderhandelen om te komen tot bovengenoemd resultaat. Suriname vroeg 30% korting op de schuld en verlaging van de rente. Een deel van het financiële druk van Suriname is weggenomen. Duidelijk is dat er nu meer vertrouwen in de Surinaamse regering door de ondersteuning van de Parisclub volgens Santokhi, die ook vertrouwen heeft in het gevoerd beleid van het land. Suriname hoopt met andere  schuldeisers, zoals China, India hetzelfde te bereiken.

Zonder deze herschikking van de staatsschulden zou het land niet in staat zijn om de staatshuishouding in stand te houden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSantokhi zegt dat Parisclub vertrouwen heeft in Suriname