donderdag 1 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
14.3 C
Amsterdam
5
(1)

Samuels weerspreekt ‘onthullingen’ Achaibersing over vliegtuig

lees ook ...

OW requests that the neighborhood clean its own gutters in f...

The Ministry of Public Works (OW) had said that the manual maintenance of channels and discharges would begin in 2021. This choice was made in response to rising prices, a sustainable policy, and a de...

Gilbert Samuels, de directeur-eigenaar van Vortex Aviation Suriname heeft de beweringen die minister Achaibersing van Financiën en planning in De Nationale Assemblee deed over het vliegtuig ontkent.  Het toestel is volgens hem niet via het Surinaamse Postspaarbank gekocht met gelden van de toenmalige regering. “Wat de minister het parlement heeft voorgehouden klopt niet en dat weet hij zelf ook.” aldus Samuels.

Het was volgens Samuels een ”normale lening” om het toestel te kopen. Deze lening is verbonden aan een sociaal-economisch project voor de gemeenschap van Apetina. Hij is ondernemer  en piloot. Dinsdag hield Achaibersing De Nationale Assemblee voor dat het toestel is gekocht ten laste van de rekening van de overheid bij de SPSB voor een bedrag van US. 443.685.-. Volgens Samuel was de aankoop van het vliegtuig  deel van dit project. Het toestel zou volgens planning ingezet worden voor de operaties ten behoeve van het inheems dorp, met een win-win situatie voor beiden. Met de opbrengsten zou de lening worden afgelost.

“Ik heb een vliegschool en zou jongeren van het dorp opleiden in onderhoud van het toestel. Hoewel ik moet zeggen dat er inderdaad vanaf het begin geen goede administratie is bijgehouden en er geen direct plan was hoe de aflossing moest plaatsvinden, klopt vrijwel niets van het verhaal dat de minister het parlement heeft voorgehouden. Overigens, er is geen sprake van onthulling van één of ander geheim project. De aankoop van het toestel en de reden daarvoor is breed uitgemeten in de media”, aldus Samuels.

De gelden worden volgens hem niet teruggestort, omdat er teveel zou zijn geoffreerd. Hij heeft het geld gestort als “gewone aflossingen”. De ondernemer bevestigd dat hij  pas na drie jaar aflost en dat hij  juridisch is aangemaand. Ook bevestigd hij de stortingen op 15 en 23 maart van US. 150.000.- en  US. 30.000.-. Het bedrag dat de minister noemde was US. 443.685.- “Waar de minister met dit bedrag vandaan komt weet ik niet, maar ik heb een offerte opgestuurd aan de bank met een offertebedrag dat ruim de helft is hiervan.”

Het bedrag van de offerte dat de minister had was werkelijk US. 278.500.-. Dit bedrag is een totaalbedrag, dat is opgebouwd uit meerdere componenten. Het toestel zelf kost US.190.000.-. Het totaal bedrag op de offerte is als lening genomen bij de bank. Volgens de ondernemer is niet het totaal bedrag geoffreerd. . “Ze zullen het moeten rectificeren”, zegt  hij.

Eerder was er een gerucht in de gemeenschap dat het toestel door de vorige regering was aangeschaft met staatsmiddelen ten behoeve van drugsvervoer in het achterland. Het toestel zou ook aan de ketting liggen op het vliegveld te Zorg en Hoop, omdat er een politieonderzoek gaande was. Desgevraagd ontkent Samuel dit alles. “Er is al eerder geprobeerd mij en het toestel in verband te brengen met drugstransporten. Ik ben zelfs een week aangehouden door de politie, maar de justitie moest mij vrijlaten, omdat er geen enkel bewijs tegen mij is gevonden van enige betrokkenheid met drugs.”

Volgens de ondernemer ligt het toestel niet aan de ketting. “Ik vraag mij echt af waarmee men bezig is. Het toestel heb ik in de operatie en er worden normaal vluchten mee uitgevoerd.” Hij heeft een vermoeden waar de kern van dit alles is, maar kiest ervoor om hierover te zwijgen. Over de rest beloofd hij terug te komen via de justitie.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSamuels weerspreekt 'onthullingen' Achaibersing over vliegtuig