dinsdag 19 maart 2024
26 C
Paramaribo
13.8 C
Amsterdam
5
(1)

Samenwerkingsgebieden besproken door Brazilie en Suriname

lees ook ...

Suriname schittert op internationale toerismebeurs in de Ver...

De Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA), in samenwerking met het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, heeft van 8 tot 10 maart 2024 deelgenomen aan de internationale toe...

Suriname en Braziliƫ hebben op donderdag 20 januari 2022 het verbreden van de gebieden waarop de twee landen met elkaar samenwerken, besproken in de Banquet Hall van hotel Torarica tussen president Chandrikapersad Santokhi en zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro gevoerd werden. De bilaterale ontmoeting is op presidentieel niveau vastgelegd in een gezamenlijke verklaring.

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), legt uit dat er tussen de twee landen al veel jaren een goede en enorm nauwe relatie bestaat op het stuk van technische samenwerking. Er worden in Suriname verschillende projecten gefinancierd door de Braziliaanse autoriteiten. ā€œEen aantal van die projecten willen we verbreden alsook het aantal gebieden waarop we samenwerkenā€, aldus minister Ramdin.

Hij noemt ICT en cyber security ā€“ waar de Brazilianen veel ervaring meehebben ā€“ als gebieden die de Surinaamse regering wenst toe te voegen. Daarnaast gaat het ook om het intensiveren van de samenwerking op het stuk van defensie alsook justitie en politie. ā€œDe samenwerking op het gebied van defensie bestond reeds jaren, we activeren het weer.ā€

Verder is de samenwerking met het bedrijfsleven, als nieuw gebied, ook deel geweest van de gesprekken. De bewindsman geeft aan dat onder meer Petrobras, reeds commerciƫle activiteiten met Staatsolie ontplooit. De Braziliaanse onderneming heeft interesse in enkele aardolieblokken voor de kust van Suriname voor aardoliewinning. Een voornaam gesprekspunt is het bevorderen van de handel tussen de twee landen.

Braziliƫ heeft met een bevolking van 214 miljoen zielen een enorme markt, waarvoor het Surinaamse bedrijfsleven gestimuleerd moet worden. De staatshoofden hebben zich verder gebogen over het verbeteren van de luchtvaartroutes en een intensievere samenwerking tussen de luchtvaartautoriteiten. Het bezoek van Bolsonaro werd afgesloten met een informeel diner aangeboden door president Santokhi.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws Ā»

meest gelezen

HomeSurinameSamenwerkingsgebieden besproken door Brazilie en Suriname