zondag 24 september 2023
27.2 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
0
(0)

Samenwerking tussen Suriname en Braziliaanse staat Pará versterkt

lees ook ...

Saamaka Daka, 19 september

Gisteren 19 september 2023 vierden de Saamaka marrons Saamaka daka (Saamaka dag). We vieren vrede 261 jaar na het ondertekenen van het vredesverdrag met de Nederlandse kroon. Op 19 september 1762.....

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) bracht op zondag 6 augustus 2023 een beleefdheidsbezoek aan Gouverneur Helder Zahluth Barbalho van de Staat Pará, tijdens zijn deelname aan de 4e Summit van de Amazone Cooperation Treaty Organization (ACTO) in Belém, Brazilië.

Tijdens de ontmoeting overhandigde minister Ramdin felicitaties aan de gouverneur voor de succesvolle organisatie van de Summit. De belangrijke rol van de hoofdstad Belém do Pará als knooppunt voor personen- en goederenverkeer tussen Suriname en Pará werd besproken.

Daarnaast werd benadrukt dat gemeenschappen in zowel de Staat Pará als in Suriname actief betrokken zijn bij de commerciële sector, waaronder de economie. In Pará staan Surinamers bekend om het aanschaffen van textiel en schoeisel voor toeristische doeleinden.

Minister Ramdin benadrukte het belang van voortdurende bestuurlijke samenwerking om deze banden te faciliteren. Hij stelde voor om ook op technisch niveau samen te werken met Pará, vooral op het gebied van toerisme, transport, economische handel en de uitdagingen waarmee beide regio’s worden geconfronteerd. Gouverneur Barbalho werd uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname om dit verder te bespreken.

Verder bracht de bewindsman een bezoek aan het Braziliaanse bedrijf Transpetro International BV, een dochteronderneming van Petrobras. Dit bedrijf heeft interesse getoond in samenwerking met Suriname, vooral met Staatsolie. Minister Ramdin zal contact leggen tussen Staatsolie Suriname en Transpetro om mogelijkheden te verkennen, waaronder samenwerking met Caribische landen op het gebied van gas.

Bij de ontmoeting waren ook aanwezig de Braziliaanse minister van Inheemse Volkeren, Sônia Guajajara, evenals de Surinaamse minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), de ambassadeur van Suriname in Brasilia, Angeladebie Ramkisoen, en de consul-generaal van Suriname in Belém, Wendell Alfons, wiens jurisdictie Staat Pará omvat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSamenwerking tussen Suriname en Braziliaanse staat Pará versterkt