dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
0
(0)

Samenwerking tussen MDS en KNMI cruciaal voor onderzoek naar klimaatverandering

lees ook ...

Examenmarkt Openbare Nijverheidschool toont talenten van lee...

Op verschillende scholen hebben de leerlingen van leerjaar 10 in de afgelopen weken een examenmarkt georganiseerd om hun kunsten en gaven aan te tonen aan leerkrachten, ouders en belanghebbenden. Bij ...

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bundelen hun krachten om een dieper inzicht te krijgen in klimaatverandering. De meetgegevens die de MDS verzamelt in Paramaribo zijn van wereldwijd belang voor meteorologische instituten. Daarom is de MDS van plan om meer informatie te delen over haar metingen in Suriname.

Tijdens een gesprek met de Communicatiedienst Suriname op 28 augustus 2023 heeft Ankie Piters, senior onderzoeker en projectleider van het Waarneemstation Paramaribo, dit nader toegelicht.

Piters, tevens lid van het KNMI, benadrukt de waarde van de meetdata die vanuit Paramaribo wordt verzameld voor een beter begrip van klimaatverandering. Ze wijst erop dat de MDS aanzienlijke inspanningen levert om mensen op te leiden voor het uitvoeren van deze metingen. “We hebben momenteel zes goed getrainde medewerkers, en ze trainen elkaar nu ook. Nieuwe medewerkers worden intern opgeleid door de MDS zelf,” aldus Piters.

De metingen die vanuit Paramaribo worden verricht, zijn van groot belang vanwege de geografische ligging. Paramaribo bevindt zich 5 graden ten noorden van de evenaar. De Intertropische Convergentiezone (ITCZ), een gordel van stijgende lucht rond de evenaar, markeert de grens tussen het weer op het noordelijk en zuidelijk halfrond.

Deze zone verschuift van het noorden naar het zuiden over Suriname. Momenteel bevindt de ITCZ zich ten noorden van Suriname, waardoor lucht vanuit het zuidelijk halfrond over het land stroomt. Zodra de ITCZ zich ten zuiden van Suriname bevindt, zal lucht vanuit het noordelijk halfrond over het land trekken. Dit maakt het mogelijk voor de MDS in Paramaribo om luchtmonsters van zowel het zuidelijk als het noordelijk halfrond te meten.

Om metingen uit te voeren in hogere luchtlagen wordt drie keer per week een weerballon met een radio- en ozonsonde opgelaten. Volgens Sergio Kadosu, directeur Onderzoek en Dienstverlening, is dit een van de voornaamste taken van de Meteorologische Dienst Suriname.

De meetgegevens van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, wind en ozonconcentraties op verschillende hoogten worden internationaal gedeeld, waaronder met het KNMI. De samenwerking tussen MDS en KNMI begon in 1998 en binnenkort zal er een gezamenlijk project worden gelanceerd door beide instituten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSamenwerking tussen MDS en KNMI cruciaal voor onderzoek naar klimaatverandering