Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zet zich actief in om de illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij (IOO) te verminderen en om een beter begrip te krijgen van de interacties tussen de visserij en zeeschildpadden. Dit wordt gedaan in samenwerking met partners zoals de Maritieme Politie, WWF-Guianas en de CRPMEM Guyane in Frans-Guyana voor de gezamenlijke bestrijding van illegale visserij.
Om dit doel te bereiken is het project “Verbetering van de Monitoring, Controle en Surveillance (MCS) ter afschrikking van IOO-visserij en beoordeling van de bijvangst van schildpadden in de drijfnetvisserij aan de kust” geïmplementeerd. Het project bestaat uit drie componenten en de kick-off van de eerste component vond plaats op dinsdag 8 november bij de Kustwacht, op het terrein van de Maritieme Autoriteit Suriname.
Tijdens de kick-off werd een korte briefing gehouden gevolgd door een rondvaart met de Maritieme Politie, waarbij daadwerkelijke controles werden uitgevoerd. Genodigden, waaronder directeur Kustwacht Radjoe Bhola, vertegenwoordigers van het WWF, de Franse ambassade en het Visserscollectief, kregen de kans om zo’n inspectie van dichtbij mee te maken. Het belang van samenwerking werd benadrukt als essentieel voor het behalen van het uiteindelijke doel.
LVV-directeur Visserij, Parveen Amritpersad, benadrukte het belang van gezamenlijke inspanningen en zei: “We zijn allemaal partners en willen niet langs elkaar heen werken. Laten wij dus als partners gaan in de strijd tegen IOO-visserij en het beschermen van onze schildpadden!” Ze gaf aan dat het ministerie al geruime tijd strijd voert tegen illegale praktijken, maar dat succes alleen mogelijk is als iedereen samenwerkt. Plannen zijn al uitgewerkt om na deze kick-off regelmatig patrouilles uit te voeren.
Illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij is een grote uitdaging voor duurzaam visserijbeheer in Frans-Guyana, Suriname en Guyana. Het heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de visbestanden en mariene habitats, maar beïnvloedt ook het levensonderhoud van vissers die zich wel aan de regels houden, vooral in ontwikkelingslanden.