Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Samenleving moet opstaan tegen wanbeleid regering

Geplaatst

op

Verschillende organisaties en individuen hebben gezamenlijk een burgercollectief opgericht. Het doel van het collectief is om de samenleving wakker te schudden en in te laten zien dat de regering een wanbeleid voert.

Eén van de personen die deelneemt aan het burgercollectief, Bryan Boerleider, vindt dat de regering, en met name president Bouterse, telkens beloftes maakt aan het volk maar deze niet nakomt. Boerleider geeft aan dat het volk niet moet blijven tobben. Zeker de gemeenschap die heil zag in de huidige regering. Hij laat wel weten dat het collectief geen oproep tot chaos en verstoring is. Het moet meer gezien worden als een platform waar mensen hun onvrede kunnen uiten over het huidige beleid van de Surinaamse regering.

Het burgercollectief is volgens Boerleider een belichaming van de democratie in Suriname. Hiermee wil hij de mensen oproepen om de krachten te bundelen en een geluid aan de regering en president te laten horen. Er moet een bewustwordingsproces op gang gezet worden, mede door verschillende activiteiten die het burgercollectief op zet. Zo is er op 30 september in Commewijne een bijeenkomst georganiseerd. Het is ook de bedoeling om naar Klaaskreek te gaan. Op allebei de plekken wordt dan met de gemeenschap gesproken om hun verhaal en ervaringen aan te horen. Mogelijk worden er later ook protestacties op touw gezet.

Initiatiefnemer van het burgercollectief is de organisatie van Harold Cabenda, “we zijn moe’. Cabenda laat weten dat het zo’n twee maanden heeft geduurd voordat het collectief opgericht was. Hij zegt niet aan te kunnen geven of er deelgenomen wordt aan de protestactie op 3 oktober van allesplat. Bij deze protestactie is het bedoeling dat men allemaal de straat op gaat. Allesplat is een organisatie die door zoveel mogelijk mensen op de been te brengen een signaal aan de overheid wil afgeven dat het genoeg is. De slechte economie en de niet nagekomen beloften beginnen hun tol nu wel te eisen bij de bevolking van Suriname.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Geen kinderbijslag in Suriname door diefstal bij Ministerie

Geplaatst

op

By

Inwoners van Suriname krijgen voorlopig geen kinderbijslag. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname is er afgelopen weekend ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling. Bij de inbraak werd een groot geldbedrag gestolen.

Dat heeft het ministerie bekend gemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel geld er precies is verdwenen. De politie doet daar op dit moment onderzoek naar.

Vanuit de oppositie is al woedend gereageerd. De kritiek richt zich vooral op het gegeven dat de regering van tevoren moest weten dat er geen geld over zou zijn om de kinderbijslag uit te keren.

Lees verder

Suriname

Nederland onderzoekt afschaffen visumplicht Surinamers

Geplaatst

op

By

Nederland is bereid te onderzoeken of de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen kan worden versoepeld of afgeschaft. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het ANP.

Met deze toezegging komt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tegemoet aan de wens van de Surinaamse regering. Die wil graag dat Surinamers vrij naar Nederland kunnen reizen. Op dit moment moeten zij voldoen aan een aantal specifieke eisen voordat ze mogen afreizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een financiële garantstelling of een officiële uitnodiging van een familielid. De visumplicht heeft als doel een toestroom van economische vluchtelingen te voorkomen. Nederlanders die naar Suriname gaan hoeven alleen een toeristenkaart te kopen.

Nederland kan niet zelfstandig beslissen om het visum voor Surinamers af te schaffen of de eisen te versoepelen. Vanwege het Schengenakkoord is dit een zaak voor Europa. Het is aan de Europese Commissie om hierover met een voorstel te komen, aldus de woordvoerder. Minister Blok heeft de Surinaamse regering toegezegd haar wens voor het versoepelen van de visumplicht bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dit is overigens eerder ook al gebeurd, aldus de woordvoerder.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |