Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Samenleving moet opstaan tegen wanbeleid regering

Geplaatst

op

Verschillende organisaties en individuen hebben gezamenlijk een burgercollectief opgericht. Het doel van het collectief is om de samenleving wakker te schudden en in te laten zien dat de regering een wanbeleid voert.

Eén van de personen die deelneemt aan het burgercollectief, Bryan Boerleider, vindt dat de regering, en met name president Bouterse, telkens beloftes maakt aan het volk maar deze niet nakomt. Boerleider geeft aan dat het volk niet moet blijven tobben. Zeker de gemeenschap die heil zag in de huidige regering. Hij laat wel weten dat het collectief geen oproep tot chaos en verstoring is. Het moet meer gezien worden als een platform waar mensen hun onvrede kunnen uiten over het huidige beleid van de Surinaamse regering.

Het burgercollectief is volgens Boerleider een belichaming van de democratie in Suriname. Hiermee wil hij de mensen oproepen om de krachten te bundelen en een geluid aan de regering en president te laten horen. Er moet een bewustwordingsproces op gang gezet worden, mede door verschillende activiteiten die het burgercollectief op zet. Zo is er op 30 september in Commewijne een bijeenkomst georganiseerd. Het is ook de bedoeling om naar Klaaskreek te gaan. Op allebei de plekken wordt dan met de gemeenschap gesproken om hun verhaal en ervaringen aan te horen. Mogelijk worden er later ook protestacties op touw gezet.

Initiatiefnemer van het burgercollectief is de organisatie van Harold Cabenda, “we zijn moe’. Cabenda laat weten dat het zo’n twee maanden heeft geduurd voordat het collectief opgericht was. Hij zegt niet aan te kunnen geven of er deelgenomen wordt aan de protestactie op 3 oktober van allesplat. Bij deze protestactie is het bedoeling dat men allemaal de straat op gaat. Allesplat is een organisatie die door zoveel mogelijk mensen op de been te brengen een signaal aan de overheid wil afgeven dat het genoeg is. De slechte economie en de niet nagekomen beloften beginnen hun tol nu wel te eisen bij de bevolking van Suriname.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |