Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Samenleving moet opstaan tegen wanbeleid regering

Geplaatst

op

door

Verschillende organisaties en individuen hebben gezamenlijk een burgercollectief opgericht. Het doel van het collectief is om de samenleving wakker te schudden en in te laten zien dat de regering een wanbeleid voert.

Eén van de personen die deelneemt aan het burgercollectief, Bryan Boerleider, vindt dat de regering, en met name president Bouterse, telkens beloftes maakt aan het volk maar deze niet nakomt. Boerleider geeft aan dat het volk niet moet blijven tobben. Zeker de gemeenschap die heil zag in de huidige regering. Hij laat wel weten dat het collectief geen oproep tot chaos en verstoring is. Het moet meer gezien worden als een platform waar mensen hun onvrede kunnen uiten over het huidige beleid van de Surinaamse regering.

Het burgercollectief is volgens Boerleider een belichaming van de democratie in Suriname. Hiermee wil hij de mensen oproepen om de krachten te bundelen en een geluid aan de regering en president te laten horen. Er moet een bewustwordingsproces op gang gezet worden, mede door verschillende activiteiten die het burgercollectief op zet. Zo is er op 30 september in Commewijne een bijeenkomst georganiseerd. Het is ook de bedoeling om naar Klaaskreek te gaan. Op allebei de plekken wordt dan met de gemeenschap gesproken om hun verhaal en ervaringen aan te horen. Mogelijk worden er later ook protestacties op touw gezet.

Initiatiefnemer van het burgercollectief is de organisatie van Harold Cabenda, “we zijn moe’. Cabenda laat weten dat het zo’n twee maanden heeft geduurd voordat het collectief opgericht was. Hij zegt niet aan te kunnen geven of er deelgenomen wordt aan de protestactie op 3 oktober van allesplat. Bij deze protestactie is het bedoeling dat men allemaal de straat op gaat. Allesplat is een organisatie die door zoveel mogelijk mensen op de been te brengen een signaal aan de overheid wil afgeven dat het genoeg is. De slechte economie en de niet nagekomen beloften beginnen hun tol nu wel te eisen bij de bevolking van Suriname.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X