Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Samenleving moet opstaan tegen wanbeleid regering

Geplaatst

op

Verschillende organisaties en individuen hebben gezamenlijk een burgercollectief opgericht. Het doel van het collectief is om de samenleving wakker te schudden en in te laten zien dat de regering een wanbeleid voert.

Eén van de personen die deelneemt aan het burgercollectief, Bryan Boerleider, vindt dat de regering, en met name president Bouterse, telkens beloftes maakt aan het volk maar deze niet nakomt. Boerleider geeft aan dat het volk niet moet blijven tobben. Zeker de gemeenschap die heil zag in de huidige regering. Hij laat wel weten dat het collectief geen oproep tot chaos en verstoring is. Het moet meer gezien worden als een platform waar mensen hun onvrede kunnen uiten over het huidige beleid van de Surinaamse regering.

Het burgercollectief is volgens Boerleider een belichaming van de democratie in Suriname. Hiermee wil hij de mensen oproepen om de krachten te bundelen en een geluid aan de regering en president te laten horen. Er moet een bewustwordingsproces op gang gezet worden, mede door verschillende activiteiten die het burgercollectief op zet. Zo is er op 30 september in Commewijne een bijeenkomst georganiseerd. Het is ook de bedoeling om naar Klaaskreek te gaan. Op allebei de plekken wordt dan met de gemeenschap gesproken om hun verhaal en ervaringen aan te horen. Mogelijk worden er later ook protestacties op touw gezet.

Initiatiefnemer van het burgercollectief is de organisatie van Harold Cabenda, “we zijn moe’. Cabenda laat weten dat het zo’n twee maanden heeft geduurd voordat het collectief opgericht was. Hij zegt niet aan te kunnen geven of er deelgenomen wordt aan de protestactie op 3 oktober van allesplat. Bij deze protestactie is het bedoeling dat men allemaal de straat op gaat. Allesplat is een organisatie die door zoveel mogelijk mensen op de been te brengen een signaal aan de overheid wil afgeven dat het genoeg is. De slechte economie en de niet nagekomen beloften beginnen hun tol nu wel te eisen bij de bevolking van Suriname.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen