Suriname ALTIJD Dichtbij

column

Saluut!

Geplaatst

op

Oostwest (14336589021)

                                                                                          Dit stuk is een oppervlakkige waarneming van positieve in het oog springende zaken die ex -president D.D. Bouterse gerealiseerd heeft voor Suriname in de afgelopen 40 jaar. De negatieve zaken zijn namelijk, terecht overigens, al uitgebreid en uit den treure belicht geworden op vele fora.

Het volgende is ook absoluut geen natrap aan de bestuurders die tussen 1975 en1980 aan het bewind waren, want in vijf jaar tijd kan je geen decennia lange achterstanden inhalen. Van het jaar 1980 tot 1987 is Bouterse solo aan de macht geweest, daarna met zijn Nationale Democratische partij van 1996 tot 2000 en van 2010 tot 2020. Toen Bouterse in 1980 op controversiële wijze aan de macht kwam leek Suriname op een uit zijn krachten gegroeid dorp. De wegen in het centrum van Paramaribo en de hoofdwegen daarbuiten waren geasfalteerd, maar de binnenwegen waren allen zandwegen. In het centrum en de woonwijken erom heen was er elektriciteit en stromend water. De buitenwijken van Paramaribo echter en de districten eromheen waren stiefmoederlijk behandeld. Nu is er zelfs op bepaalde plaatsen in het verre binnenland elektriciteit en stromend water gebracht. Vele kapotte wegen in stad en district zijn volledig gerehabiliteerd en pas geleden nog werd er een snelweg gebouwd in het zuiden van ons land: De eerste die we hebben in Suriname. Ook het openbaar vervoer in de buitenwijken is aangepakt met het inzetten van meer staatsbussen. Districten die door waterwegen gescheiden zijn van Paramaribo konden alleen per korjaal of veerboot bereikt worden. Bruggen over onze prachtige rivieren om het ene district met het andere te verbinden hadden we niet. Nu hebben we zelfs bruggen om zonder omweg van de ene naar de andere woonwijk te komen. Door het gebrek aan betaalbare huurwoningen(van particulieren) kregen vele mensen door tussenkomst van de overheid een volledige financiering om een huis te kopen. Daarvóór moest je minimaal een kwart van de koopsom aan eigen kapitaal hebben om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Om het al jaren ten hemel schreiend gebrek aan lagere scholen op te vangen werden er op vele schoolterreinen klaslokalen bijgebouwd. Districten die nog nooit een mulo of middelbare school hadden gekend, kregen er één. En op de campus van onze enige universiteit werden moderne studentenverblijven gebouwd. In verschillende districten verrezen er belangrijke, architectonisch gebouwde overheidskantoren zoals die van de Regionale Gezondheidsdienst. Er werden ook lucratieve gouddeals gesloten met nieuwe multinationals.

Veertig jaar Bouterse startte in 1980 maatschappelijk en economisch bekeken met onze nationale trots Staatsolie. Na veertig jaar werd dit hoofdstuk afgesloten met de geweldige resultaten van de nieuwe olieboringen die werden geïnitieerd tijdens zijn (democratisch) bewind. Een saluut aan Desiré Delano Bouterse!

culturu.com – Christa Sluisdom

20 Reacties
20 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roosje
woensdag 29 juli 2020 21:15

Kortom hij heeft ook goede di hen gedaan. Laten wij dat niet vergeten.
Pres bedankt.

Donk.K.R.
woensdag 29 juli 2020 22:33

Kortom, er zijn wat fouten gemaakt. Maar hij heeft heel veel gedaan.. Een Bouta krijgt elk land eens in de honderd jaren. Teken het op.

Ellie
woensdag 29 juli 2020 22:48

Revolutie zijn er doden gevallen dat is het jammere aan revolutionaire gebeuren in een land. Maar Bouterse zelf heeft zijn best gedaan om er het beste van te maken jammer genoeg had hij zelf niet de kennis er economen te vinden die Suriname naar zoals hij zelf zei grotere hoogtes te brengen. Maar ja wat hij geleverd heeft aan het land soms goed maar het land zit in armoede. Hij had zo graag Suriname groter gemaakt wat niet gelukt is. Voor mij mag Hij de rest van zijn leven genieten van zijn oude dag in Suriname met al zijn dierbaren… Lees verder »

Erik
woensdag 29 juli 2020 22:50

Prachtig stukje. Een leider in hart en nieren. Een geboren leider. In 1 woord. SOSO LOBI

Peggy
woensdag 29 juli 2020 23:19

Wauw wat heeft hij veel gedaan. Dat moet ook gezegd worden. Dank je wel voor dit mooi geschreven stukje … Dit Moet men weten

Felix
donderdag 30 juli 2020 01:15

Niet alles klopt zoals het in deze volgorde geschreven staat

Kenneth Slooten
donderdag 30 juli 2020 03:42

Bedankt voor de nuchtere verwoording van de positieve ontwikkelingen over de afgelopen 40 jaar.
Wat er zeker ook aantoegevoegd mag worden, is dat Nerderland evenlang geen greep op Suriname heeft kunnen krijgen.

Lesje
donderdag 30 juli 2020 04:49

Bouterse heeft veel voor het land betekend maar is ook veel tegen gewerkt. Al die 300 jaar Nederland heeft niets gedaan in Suriname. Bouterse zijn naam mag duizend keer harder geroepen worden maar hij heeft met het kleine beetje wat hij had een land gemaakt. Nederland heeft 300 jaar gepakt niets gemaakt in Suriname en Bouterse 10 jaren heeft gemaakt.

stanley westerborg
donderdag 30 juli 2020 16:35

Dat er goede daden zijn geseld is waar. Maar het is overbekend dat juist de negatieve dingen worden vastgehouden. Bouterse is door de mensen om hem heen in een netwerk van problemen terecht gekomen. . De NDP heeft mij nooit kunnen bekoren, maar ik heb het steeds gesteld: er is veel tot stand gekomen dat vorige regimes hebben nagelaten te doen terwijl er volop middelen bestonden.Meneer Bouterse heeft teveel toegestaan, heeft teveel gerekend op deskundigheid van zijn hele staf, en dat is hem duur komen te staan

joopito
donderdag 30 juli 2020 21:28

Hoe kan je positief over een leider zijn die via moorden aan de macht is gekomen? Hij zal terecht herinnerd worden als een lapzwans die zijn land financieel, economisch en bestuurlijk naar de afgrond heeft geleid. Het is een crimineel die puur voor eigen gewin aan de macht was en lak had aan de burgers in zijn land. Het land is bankroet, de schulden zijn gigantisch, de wijze waarop hij op het laatste moment nog allerlei beslissingen heeft genomen puur voor eigen belang zijn zeer verwerpelijk. Deze crimineel hoort als moordenaar en corrupte nietsnut thuis in de gevangenis. De nieuwe… Lees verder »

Maikel
vrijdag 31 juli 2020 08:32

😯 Ongelofelijk, maar waar. Naar mijn mening is dit hetzelfde als alleenstaande vader/moeder je kind elke dag keer op keer vernederen, een pak rammel gegeven en zeggen, ai hij/zij heeft toch succesvol de universiteit afgerond. Missie volbracht. Dit is gewoon een Moeders Prachtige Paarse bedrog. Open toch je ogen Surinamers. Pfff

Stan
zaterdag 1 augustus 2020 00:03

Joopito is exactly right. Bouterse and his party have severely damaged this country, and built absolutely nothing that wouldn’t have been built anyway. Before his presidency began in 2010, our currency was about 3:1 to the U.S. dollar. By the time he left, it was 14! He ruined the savings of the people he claims to serve! His disastrous policies were just made up. He never even bothered to read an economics textbook in order to serve his country. He didn’t need to bother with that, because he will get paid by all of us anyway. On top of that,… Lees verder »

Laatst bewerkt op 6 dagen geleden door Stan
Zwartje
zaterdag 1 augustus 2020 06:26

Volk van SU blijft dom, blind en achterlijk als het om Brontosaurus. Waarom snappen jullie niet wat die klootzak het land en volk, jullie dus, heeft aangedaan! Jullie ogen gaan nooit open. Dat beest is een moordenaar, drugsdealer, leugenaar, dief, rover, en alles wat slecht is. Dong cow.

ballie
zaterdag 1 augustus 2020 21:38

Tussen 2010 en 2015 werden er nul projecten uitgevoerd. Bouterse en zijn dievenclan waren de eerste vijf jaar van de NDP regering bezig met het stelen uit de Carifesta, Na-schoolse opvang en nog een paar van zulke geldpotten. De schijnprojecten die Bouterse liet uitvoeren gebeurden altijd wanneer hij weer herverkozen wilde worden. Tussen 2015 en 2020 werden er kleine stukjes weg geasfalteerd en sporadisch waterleiding en stroomaansluitingen in afgelegen dorpjes aangelegd. Het doel was duidelijk. Bouterse is door figuren als Misiebaka wijsgemaakt dat hij daar nog stemmen kan winnen. Bouterse had al door dat Paramaribo en de grotere distrikten hem… Lees verder »

ballie
zaterdag 1 augustus 2020 21:39

En ook de dieselolie aanvoer voor dorpsgeneratoren hield al weken voor de verkiezingen gewoon op. En nu mogen Santokhie en coalitie deze misbaksel projecten van Bouterse gaan afmaken. En niet te vergeten al de rotzooi en letterlijke puinhopen van de dommerd die zich een tijdje president van dit land noemde opruimen. Bouterse is een charlatan. Een grote mislukkeling. Een leugenaar. En laffe moordenaar en rover van de staatskas is natuurlijk bij iedereen bekend. De mensen die hem toch nog bijven ophemelen sluiten bewust hun ogen. Mensen domheid loont niet. En nu de voedselpakketen oplichter is weggestemd wat hebben jullie nu… Lees verder »

ballie02
zaterdag 1 augustus 2020 21:40

En ook de dieselolie aanvoer voor dorpsgeneratoren hield al weken voor de verkiezingen gewoon op. En nu mogen Santokhie en coalitie deze misbaksel projecten van Bouterse gaan afmaken. En niet te vergeten al de rotzooi en letterlijke puinhopen van de dommerd die zich een tijdje president van dit land noemde opruimen. Bouterse is een charlatan. Een grote mislukkeling. Een leugenaar. En laffe moordenaar en rover van de staatskas is natuurlijk bij iedereen bekend. De mensen die hem toch nog bijven ophemelen sluiten bewust hun ogen. Mensen domheid loont niet. En nu de voedselpakketen oplichter is weggestemd wat hebben jullie nu… Lees verder »

Pieriejoeai
zaterdag 1 augustus 2020 22:14

“Bedankt voor de nuchtere verwoording van de positieve ontwikkelingen over de afgelopen 40 jaar. Wat er zeker ook aantoegevoegd mag worden, is dat Nerderland evenlang geen greep op Suriname heeft kunnen krijgen.” @ Kenneth Slooten ” nuchtere verwoording van de positieve ontwikkelingen over de afgelopen 40 jaar” Ben je wel goed bij je hoofd Kenneth ? Je bedoeld dat in 1980 door bouterse de 20 magere jaren voor Suriname begonnen. Deze mislukte sergeant bracht alleen maar verdoemenis over het land en volk. Er is flink gestolen uit ‘slandskas, familie en partijgenoten van deze miskleun werden voorgetrokken. Toen het geld op… Lees verder »

Pieriejoeai
zaterdag 1 augustus 2020 22:15

Het voor Covit-19 geleend budget (4 miljoen US$?) is voor driekwart opgemaakt zonder medeweten van het ministerie van Financien. En dit zijn de zaken die bekend zijn. Wat komt er de komende maanden nog naar boven drijven ? Wat Kenneth Slooten ook beweerd is “dat Nerderland evenlang geen greep op Suriname heeft kunnen krijgen” En heeft dat vooruitgang gebracht ? Nee ! Juist grote chaos en achteruitgang. Als Suriname nog twee treden naar beneden gaat bij de Rating bureau’s, dan zijn wij een failliet land. Dan kan het land nergens meer geld lenen. Dan wordt Suriname net als Cuba in… Lees verder »

Robinhood
zondag 2 augustus 2020 23:34

En naar waar leid die snelweg????Einde van de wereld? Hoeveel verkeer maakt er iedere dag gebruik van??????
Kon het geld niet beter gebruikt worden om de weg van paramaribo naar de airport met 10.000 gaten te hebben gerestaureerd. Aangezien daar meer gebruik van wordt gemaakt. Of die sneltrein. Welke sneltrein?

Bram
maandag 3 augustus 2020 00:30

Is allemaal groot praats datgene wat hij zogenaamd gedaan heeft is nog niets van betaald dus hoezo, wat duidelijk is zijn de moorden drugshandel etc dat heeft hij toch ook gedaan waarom wordt dat niet genoemdAdvertentie

column

Excellenties Santokhi en Brunswijk

Geplaatst

op

Chan Ronnie 3

Het moet nu eens afgelopen zijn met het inpikken van lands eigendommen door hoog betaalde schavuiten die op lands loonlijst staan.

Waar wacht de regering eigenlijk op om te handelen? Tot het haar gelegen uitkomt, tot het politiek correcte moment of tot het Onafhankelijkheidsplein met presidentieel paleis en al in handen blijkt te zijn van Winash Dinha of Balther Wouterse? Regering step your game up, anders ben je straks een regering van een volk van landlozen. Voor de duidelijkheid: de mensen die geen grond bezitten kunnen het dan ook niet meer krijgen want de rest van het land is onder crimineel/politieke vriendjes van de vorige regering verdeeld. Er is niets nieuws onder de zon zegt Prediker(Bijbelboek). Wat er is was er al en komt terug. Als we slapen ja! Deze dingen zijn vaker gebeurd in mega grote landen waar alle grond onder een kleine groep mensen was verdeeld. Grootgrondbezitters worden ze genoemd. Gaat er een lichtje branden? Of denken we dat zoiets ons niet kan overkomen? Wel, dan heb ik nieuws voor u. Het gebeurt onder onze neus! Meer dan honderdduizend hectaren grond is uitgegeven aan een handjevol personen in het district Sipaliwini, in de Cultuurtuin en de Palmentuin.

Deze nieuwe regering waarop wij na God, al onze hoop hebben gesteld zal nu direct en onmiddellijk moeten optreden tegen de piraterij van de laag-bij-de-grondse hogere klasse. Er moet een wet komen die elke gronduitgifte van Cultureel Erfgoed en elke andere gronduitgifte boven de 2000 vierkante meter die in de afgelopen periode is uitgegeven, nietig verklaard. Daarna kan op basis van wat de voormalig eigenaar, huurder of concessiehouder verklaart en bewijst, worden besloten of het alsnog wordt toegewezen. Als het opnieuw wordt aangevraagd tenminste.

Laat deze nieuwe regering ons toch niet teleurstellen! De etterende wonden aan hoofd en hart (leiders en grond)van Suriname die door het hebzucht virus zijn ontstaan, zijn diep, groot, en ze stinken. Het mes moet er zonder pardon in anders gaan we dood in die film! Pardon, de trailer.

culturu.com – Christa Sluisdom

Lees verder

column

Lock him up!

Geplaatst

op

Img 75b4332c553d 1

Ook Lekhram Soerdjan heeft zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Nu hangt hij de vermoorde onschuld uit en verroert geen vin. Hij heeft zijn ambt misbruikt om anderen ( minstens 87 personen) en waarschijnlijk ook zichzelf te verrijken. Waarom geen aanklacht tegen hem? Door minstens 73.6299 hectare grond te verkopen heeft hij het Surinaamse volk bestolen.

Surinamers moeten dit soort praktijken aan de kaak stellen en de straat opgaan. Een instantie die de rol van “waakhond “ kan vervullen is hard nodig! We kunnen niet aan de kant staan en lijdzaam toezien dat dit allemaal gebeurt. Minister Asis Kumar Gayadin tevens Fractieleider van VHP liet weten dat “de wereld naar Suriname kijkt”.

Dat was voor hem de reden om door te pakken en exminister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. We verwachten dezelfde alertheid wanneer het gaat om partijgenoten, familie en vrienden. Alle ogen zijn nu op Suriname gericht. Een ding is zeker aan die belangstelling hangt ook een prijskaartje. Wees daar maar van overtuigd!

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen