dinsdag 6 december 2022
24.4 C
Paramaribo
4.3 C
Amsterdam
0
(0)

Safe exercise area voor de bevolking op de zondag

lees ook ...

Linscheer: Reactions of panic upon the discovery of “B...

There is no connection between the capture of Jol "Bordo" Martinus and the removal of ABOP or the harassment of those near Vice President (VP) Ronnie Brunswijk. It is also untrue that the VP is being ...

De Safe Exercise Area wordt vanaf 19 december een gedeelte van de dr Sophie Redmontstraat. Dit kondigde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dinsdag 14 december aan tijdens een persconferentie. Sporten en bewegen zal gestimuleerd worden in de strijd tegen niet-overdraagbare aandoeningen. Het geheel wordt ondersteund door het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS).

Des zondags zullen beide banen van de dokter Sophie Redmondstraat van 06:30 uur tot 09:30 uur worden afgesloten voor het verkeer, en wel tussen de Rode Kruislaan de rotonde ter hoogte van het Academisch Ziekenhuis. Er zal controle van de politie zijn, zodat burgers op deze wegstrekking vrij kunnen sporten en bewegen, zonder daarbij gehinderd te worden door gemotoriseerd verkeer. Ook fietsen zal verboden zijn. De officiële launch wordt om 08.00 uur verricht door president Chandrikapersad Santokhi. Dit plan zal uiteindelijk in alle tien districten zal worden uitgevoerd.

Minister Ramadhin roept elke burger op om ruimschoots gebruik te maken van deze gelegenheid. Het is volgens hem bewezen dat bewegen goed is voor de gezondheid. Hoofdinspecteur van politie, Rachel Deekman, merkt op dat Safe Exercise Areas verkeerstechnisch veiliger zijn. De politiefunctionaris vraagt de gemeenschap om sporten en bewegen op de Wijdenboschbrug achterwege te laten, omdat het bij wet verboden is zich als voetganger over deze oeververbinding te begeven.

Volgens districtscommissaris Bhola schort het wat aan de gezondheid van delen van de samenleving. De beste manier om ziekte te voorkomen, is preventief op te handelen. “Voorkomen is beter da” aldus de burgervader, die eraan toevoegt dat preventieve zorg goedkoper en makkelijker is. Het project is dan ook bedoeld om de bevolking te stimuleren anders te leven.

Dc Bhola wordt in deze denkwijze ondersteund door Cheshta Sewtahal van de afdeling Non Communicable Diseases (NCD) oftewel Niet Overdraagbara Aandoeningen van het ministerie van Volksgezondheid. Ze onderstreept dat Surinamers te weinig bewegen, ongezond eten en te veel alcohol nuttigen. Sewtahal geeft aan dat 60% van de overlijdens in Suriname te wijten zijn aan NCD’s. Hieronder vallen diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Behalve het Safe Exercise Area-project lopen er initiatieven om de bewustwording te vergroten door onder andere exercise programma’s via de televisie en outdoor gyms. Ten aanzien van het laatste zal de eerste faciliteit in januari worden geopend te Commewijne, waarna de tweede volgt in Wanica. Districtscommissaris Bhola benadrukt dat voorlichting middels awareness programma’s via de verschillende media noodzakelijk is om de bevolking bewust te maken van het belang van bewegen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSafe exercise area voor de bevolking op de zondag