donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(1)

Sabum Eric Lie is heengegaan

lees ook ...

Goudput tragedie: Arbeider verdwijnt in de diepte na waarsch...

Een tragedie voltrok zich op donderdagochtend 15 februari 2024 toen een 22-jarige man, bekend als R.N., na het afronden van opschoonwerkzaamheden een duik nam in de goudput bij Nieuw Koffiekamp, geleg...

Eric Lie, taekwondogoeroe en enige houder van een zevende dam in Suriname is vrijdag jongstleden overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Eric Lie Kwie Sjoe hoort tot de grondleggers van de Taekwondo sport in Suriname. De pioneer is 78 jaar geworden. Velen, waaronder pupillen en andere pioneers hebben hun medeleven betoond aan de familie op social media. Hij werd zaterdag op gepaste wijze met staatseer begraven.

Eric Lie kwam door de Indonesisch-Nederlandse soldaat Chris Renault in aanraking met de sport, die zijn hart heeft veroverd. Renault werd in de tweede helft van de jaren zestig als legersergeant gedetacheerd in Suriname. Daarna ontwikkelde Lie zich verder in deze sport via Terry Agerkop, die geestesvader was van Taekwondo tot een topper. Agerkop droeg de leiding van de school bij vertrek uit Suriname over aan Eric Lie, die de naam veranderde in Eric Lie’s Taekwondo. Vele afdelingen werden geopend, en Lie reisde vaak naar het buitenland om zich meer te bekwamen op dit gebied. Hij bleef groeien.

Lie was de eerste in Suriname opgeleide zwarte dan. Nationaal kampioen behaalde hij in alle Klassen in ons land. Zijn school heeft Suriname vaker in het buitenland vertegenwoordigd, en heeft de sport op Haïti en Martinique geïntroduceerd. Hij behandelde iedereen gelijk.

“Hij heeft niet alleen in Suriname, maar ook in het buitenland de sport gepromoot met spectaculaire demonstraties. Zijn voortdurend streven was dat deze beter moesten worden. Vijftig jaar lang dit doen is om ‘u’ tegen te zeggen. Maar hij hield ervan. Zijn werk was zijn hobby,” zegt pupil Markiet. Eric was ook soaciaal betrokken bij het leven van zijn pupillen.

Broer Arthy volgde in zijn voetsporen en begon ook een eigen taekwondoschool. Over zijn broer zegt hij: “Eric was iemand die zei wat op z’n hart lag, nam geen blad voor de mond, iets wat hem soms niet in dank afgenomen werd en juist dat maakte hem bij veel mensen geliefd. Hij was ook iemand die eiste dat je het beste gaf. Als je bij hem op les was, wilde hij je complete focus hebben. Je mocht vrij met hem zijn maar het respect moest er wel altijd zijn.”

Lie heeft ook voor de klas gestaan op de basis- en muloschool, het Surinaams Pedagogisch Instituut en het Albert Cameron Instituut.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSabum Eric Lie is heengegaan