dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
0
(0)

Saamaka Daka, 19 september

lees ook ...

EZ bereikt overeenstemming met bandensector over regulering ...

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft op vrijdag 24 mei een follow-up gesprek gehad met ondernemers en importeurs uit de bandensector. Dit gespre...

Op 19 september 1762, 260 jaar geleden, hebben het koloniaal bestuur en de Saramaccaners een verdrag getekend. De ondertekening van dit verdrag wordt herdacht op Saamaka Daka. Dit verdrag was de eerste stap naar volledige vrijheid van een groep tot slaaf gemaakten.

Door dit verdrag mochten ze vaste nederzettingen stichten in de aangewezen gebieden, die op grote afstand van de plantages lagen. Om zich te voorzien van goederen, die ze niet zelf konden produceren, vielen ze de plantages aan. In 1863 werd de slavernij afgeschaft en kregen ze hun volledige vrijheid.

De groep maakte gebruik van haar vrijheid en liet zich scholen, om zodoende in de maatschappij in alle lagen mee te kunnen doen. Heden ten dage is deze groep volledig geïntegreerd en in alle geledingen van de maatschappij te vinden.

President Santokhi feliciteerde de Sarramaccaners met de volgende woorden: “Ik feliciteer de Surinaamse gemeenschap met Saamaka Daka, maar meer nog in het bijzonder de nakomelingen van de slaven, die een lang traject hebben moeten afleggen voor het verkrijgen van hun vrijheid. Gedenkt u ook de voorouders, die hebben gestreden zodat u daadwerkelijk kan genieten van uw vrijheid. Maar gaat u ook na hoe u op uw wijze kan bijdragen om in vrijheid, eenheid en met respect voor elkaar, Suriname duurzaam te ontwikkelen. Wan prisirie Saamaka Daka.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSaamaka Daka, 19 september