vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

RvC SITA, Investering bevorderend agentschap, officieel geïnstalleerd

lees ook ...

Een aantal van 1400 ambtenaren reageerden niet op stopzettin...

Stopzetting van het salaris van 1400 ambtenaren door het ministerie van Financiën en Planning heeft geen reactie gekregen. Zesduizend mensen kwamen hiervoor in aanmerking. Het loon van 1800 man, werd ...

President Chandrikapersad Santokhi installeerde op 12 september 2023, de Raad van Commissarissen voor de Suriname Investment Trade Agency (SITA), dat vanaf nu het handel en investering bevorderend agentschap voor Suriname is, op grond van het staatsbesluit dat in 2021 reeds was goedgekeurd. SITA valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens BIBIS-minister Albert Ramdin is de organisatie al 02 jaar bezig, maar heeft de installatie niet eerder plaatsgevonden vanwege procedurele zaken waaronder de financiering van een project met de Inter-Amerikaans Ontwikkelingsbank (IDB). Het project zal voor een periode van 03 jaren worden gefinancierd waarna SITA op zichzelf zal opereren. De financiering biedt de mogelijkheid om de institutionele capaciteit te versterken en te verruimen.

De bedoeling van SITA is om investeerders zowel actief als passief aan te trekken middels verschillende activiteiten. Met het actief aantrekken van investeerders wordt nadrukkelijk aangegeven dat er in bepaalde sectoren van de economie behoefte is en worden financierders en investeerders hiervoor uitgenodigd. Met passief aantrekken wordt bedoeld wanneer buitenlandse investeerders op eigen initiatief naar Suriname komen en dan voor begeleiding bij SITA terecht komen.

Er wordt daarnaast gewerkt aan exportpromotie waarbij het Surinaams product in het buitenland wordt gepromoot ter bevordering van export uit Suriname. “Op het politiek diplomatiek vlak hebben we al veel gedaan, maar nu met SITA operationeel, zal Suriname gepromoot worden als een land waar investeringsopties bestaan. Dit middels handelsmissies, participatie aan tentoonstellingen en investeringsconferenties waar een stuk bedrijvigheid opgezet kan worden in samenwerking met het Surinaamse bedrijfsleven”, stelt minister Ramdin.

De bewindsman is van mening dat via dit instituut langdurige structurele ontwikkeling gezondmaking van onze economie wordt gerealiseerd. De serieuze bedrijven die komen, zijn in staat eigen kapitaal en technologie in te brengen. Vaak is het een kwestie van vergunningen. De belangrijkste zaken waarmee investeerders geholpen worden zijn vergunningen, nodige grond, belasting faciliteiten en bekendheid met de lokale wetten.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRvC SITA, Investering bevorderend agentschap, officieel geïnstalleerd