zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
0
(0)

Ruud Souverein is vastberaden Suriname te herkoloniseren via de Mennonieten

lees ook ...

Suriname ontvangt US$ 61,5 miljoen na succesvolle EFF-evalua...

De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft met succes de zesde evaluatie onder het Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname afgerond. Hierdoor is Suriname gerechtigd om he...

Ruud Souverein probeerde eerst”onder de radar” zijn Mennonieten te accommoderen in Suriname. De zakenman en zijn groep hebben daarna geprobeerd via officiele en minder officiele wegen land te bemachtigen zonder success. Nu blijkt dat hij nu een hoofdkapitein zover heeft gekregen om zijn plannen uit te voeren voor 300.000 US dollars of euros als er niets gebeurd.

Iedereen dat dacht Souverein geaccepteerd had, dat de Surinaamse bevolking niets moest van zijn plannen op dit gebied.Het is merkwaardig dat deze Kwintileider, die eerder fel tegen het plan van Souverein was nu bezwijkt voor 300.000,- US dollars. De Kwinti’s zijn niet te spreken. Ze willen dat Souverein uit het land wordt gezet en dat de hoofdkapitein voor vijf jaar buiten functie wordt gesteld.

Volgens bekomen informatie wist Souverein, die het grootopperhoofd heeft overgeslagen, de hoofdkapitein onder druk te zetten om akkoord te gaan met nieuwe afspraken, waarbij de Mennonieten ruim 35.000 ha land in het gebied van de Kwinti’s kunnen krijgen voor grootschalige landbouw. Souverein ging dus weer onder de radar.

Een groep Kwinti’s en vertegenwoordigers van andere stammen zijn zaterdag jongstleden in Stibula bij elkaar gekomen voor  krutu over de samenwerking tussen Souverein en de hoofdkapitein.

Gebleken is dat  Kwinti hoofdkapitein Souvenir medewerking heeft verleend aan de zakenman Souverein om te komen tot onderhandelingen, die moeten leiden tot het toelaten van de Mennonieten in het gebied om de plannen van Souverein uit te voeren, ondanks het gros van de bewoners dit afkeurt en het opperhoofd Clemens absoluut geen voorstander is hiervan.

De vergadering heeft het opperhoofd geadviseerd om deze zaak af te straffen. Het mag niet ‘blauw blauw’ worden gelaten. Ook adviseert de stam het grootopperhoofd om een brief te schrijven naar de president, de vicepresident, de minister van Buitenlandse Zaken en De Nationale Assemblee om “meneer Souverein” het land uit te zetten.

“We hebben geen vertrouwen meer in onze hoofdkapitein, Harold Souvenir. De stempel (die de hoofdkapitein machtigt om zaken officieel te maken) moet afgepakt worden. De hoofdkapitein moet buiten functie gezet worden voor minimaal 5 jaren,”aldus Monique Simon, èèn der trekkers van de krutu, die het resultaat van de krutu voorleest. “De heer Souverein heeft het traditioneel gezag vertrapt. En de regering moet hem uit Suriname verbannen. Wij willen ook justitieel onderzoek naar de gelden die zijn gegeven of beloofd, namelijk euro of dollar van 300.000.”

Bron: Starnieuws

Granman Clemens zal de komende week Paramaribo bezoeken om de zaak verder te bespreken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRuud Souverein is vastberaden Suriname te herkoloniseren via de Mennonieten