donderdag 1 juni 2023
27.8 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
0
(0)

Rudisa dreigt personeel met sancties voor het niet vaccineren

lees ook ...

IDO levert tweede groep militaire tuchtrechters af

Het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO) heeft de tweede groep van 21 militaire tuchtrechters afgeleverd. Met het in ontvangst nemen van hun certificaten hebben deze beklaagmeerdere hun kennis en...

Rudisa Holding heeft in een interne  memo de medewerkers opgeroepen om zichzelf en partner te laten vaccineren tegen covid-19 via het bedrijf. Werknemers die weigeren zich te laten vaccineren zonder voor het bedrijf grondige reden lopen risico om de medische voorziening kwijt te raken. Er wordt alleen rekening gehouden met een recente operatie of een covid-19 besmetting van een halfjaar geleden.

Men wist de circulaire op sociale media te plaatsen. Een deel van de memo zegt onder andere het volgende: “De baas kan niet betalen als je weigert je te beschermen en je niet laat vaccineren. Indien u toch besmet mocht raken met Covid-19 zullen de ziektedagen en de dagen die u zou moeten doorbrengen in quarantaine niet vergoed worden.” Dit staat duidelijk in deze memo en dit geldt ook voor de medische kosten hiervoor.

Desgevraagd zegt directeur-eigenaar Dilip Sardjoe van Rudisa Holding het volgende: “Ik heb twaalfhonderd mensen in dienst die we allemaal moeten beschermen. Veiligheid is geen daad van vijandschap en daaraan moeten we allemaal meewerken. Ik verplicht niemand om zich te laten vaccineren, alleen ga je rekening moeten houden met de consequenties.” Tegen de pers zegt hij ook dat hij als werkgever de veiligheid van de werknemers moet garanderen, omdat het gaat om een voedselverwerkingsbedrijf. Sardjoe acht de vaccinatie niet alleen voor de werknemers en familie noodzakelijk, maar ook om verdere schade aan het bedrijf te beperken.  “want ook Rudisa heeft tijdens de pandemie schade geleden”.

Het bedrijf komt met deze regels volgens Claudette Etnel aan de rechten en vrijheid van de werknemer. “Jammer is dat Rudisa geen vakbond heeft om voor de mensen op te komen. Ik zou ze echt adviseren om een bond op te zetten of naar het ministerie van Volksgezondheid of van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken te stappen. Er is nimmer gecommuniceerd dat men verplicht is zich te laten vaccineren. Het is en blijft een vrije keus, maar op zo een manier bedreig je niet alleen je werknemers maar je gaat zelfs zo ver dat je ze discrimineert” zegt Etnel.  Zij is bestuurslid van vakcentrale C-47 en docent bij de stichting scholingsinstituut voor de vakbeweging in Suriname(Sivis).

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is het oneens met de mededeling van Rudisha aan zijn werknemers. Hij is het eens met Etnel. “Vaccinatie is en blijft een vrije keus” bevestigt de bewindsman. Hij zal de zaak voorleggen aan zijn collega van Arbeid.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRudisa dreigt personeel met sancties voor het niet vaccineren