donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Rotavirus ziekteverwekker gastro-enteritis bij kleintjes

lees ook ...

Overlijden van Lugéne Lewis en voortvluchtige status Kempes ...

Lugéne Lewis, een van de veroordeelden in de 8 decemberstrafzaak, is in oktober 2021 in Paramaribo overleden. Kenneth Kempes, een andere veroordeelde, is onvindbaar; hij heeft de Nederlandse nationali...

Het Rotavirus is de verwekker van de virale gastro-enteritis waarvan er momenteel een uitbraak in Suriname is. Dit kreeg het ministerie van Volksgezondheid vandaag gemeld. Een Rotavirus-infectie is een besmettelijke ziekte, waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt, dat bijna elk kind voor het vijfde levensjaar doormaakt.

De symptomen van het Rotavirus zijn koorts, misselijkheid, braken en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen. Soms moet een kind naar het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen. Mensen kunnen de ziekte verschillende keren krijgen, maar de ziekte verloopt dan minder ernstig. Het kan ook zijn dat iemand wel besmet is, maar dat er geen ziekteverschijnselen zijn.

Het Rotavirus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat er ziekteverschijnselen zijn. De besmettelijkheid duurt ongeveer een week. Handen wassen is de meest zinvolle preventieve maatregel. Het toepassen van adequate hygiëne is het belangrijkst bij het voorkómen van blootstelling van kinderen aan andere kinderen met een gastro-enteritis binnen gezinnen of instanties (ziekenhuizen, kinderdagverblijf, et cetera). Handhygiëne wordt uitgevoerd met water en zeep of met gebruik van een handalcohol op ethanolbasis.

Indien een kind begint te braken of diarree heeft kunt u elke keer een paar lepeltjes vocht toedienen. Het vocht moet niet in 1 keer in grote hoeveelheden toegediend worden. Vocht kan zijn water, maar ook goed als het iets is met suiker erin zoals stroop en thee met suiker. Alarm symptomen kunnen zijn sufheid, slaperig zijn, moeilijk wakker te krijgen, ingezonken ogen, droge lippen en hoge koorts. Neem direct contact op met uw huisarts bij één van deze symptomen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRotavirus ziekteverwekker gastro-enteritis bij kleintjes