maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
5
(1)

Surinaamse regering betaalt begrafeniskosten slachtoffers Matawai-ramp

lees ook ...

Centrale Bank en ministerie van Financiën cruciaal in Surina...

Een recente neerwaartse trend in de Surinaamse wisselkoers wordt toegeschreven aan overheidsfinanciële maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen, volgens Sanjay Gaurisankar, het hoofd van de ...

De regering-Santokhi heeft besloten tegemoet te komen aan het verzoek van de nabestaanden van de slachtoffers die hun leven verloren in het Matawai-gebied. Waarnemend president Ronnie Brunswijk bevestigde dit voor aanvang van de ministerraadsvergadering op woensdag 29 november 2023.

Het verzoek van de nabestaanden behelst dat de slachtoffers op één locatie, naast elkaar, worden begraven. Momenteel vinden er nog besprekingen plaats over hoe dit proces zal verlopen. Brunswijk meldt verder dat er inspanningen worden geleverd om het gebied waar de ramp plaatsvond veilig te stellen. Dit gebeurt in samenwerking met het nabijgelegen bedrijf en het traditioneel gezag. Er worden verdere gesprekken gevoerd om tot een definitief besluit te komen.

Onlangs heeft er een ontmoeting plaatsgevonden in het perscentrum tussen de regering, vertegenwoordigd door minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), haar team, en de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, aan de ene kant, en het traditioneel gezag en nabestaanden.

Deze ontmoeting had als doel om vast te stellen op welke manier de overledenen het best de laatste eer konden worden bewezen. De nabestaanden deelden hun verwachtingen en voorkeuren voor de singineti en begrafenis tijdens deze ontmoeting.

“We staan hier om te luisteren naar hoe we onze broeders die het leven hebben verloren, de laatste eer kunnen bewijzen. We hopen dat we na deze dag een overeenkomst kunnen bereiken over wat u van de overheid verwacht,” aldus de ROS-minister.

De dc betuigde ook zijn medeleven aan de nabestaanden, benadrukte de impact van de ramp op heel Suriname en sprak de hoop uit dat de nabestaanden kracht zullen vinden na dit immense verdriet. Hij moedigde ook aan om de nodige hulp te zoeken bij het verwerken van dit verdriet, waarbij de directeur van de Medische Zending Suriname, Herman Jintie, wees op beschikbare psychosociale begeleiding voor iedereen die betrokken is bij de ramp.

Na de toespraken gingen leden van het traditioneel gezag samen met de nabestaanden in overleg. De groep presenteerde een lijst van wensen, waaronder ondersteuning bij begrafeniskosten, vrijgave van stoffelijke overschotten, het houden van een dedeoso vanaf de dag van vrijgave, ondersteuning met een dedeoso pakket, de mogelijkheid om rituelen uit te voeren, een gezamenlijke begrafenisdatum, gelijke ondersteuning voor nabestaanden in verschillende gebieden, een gedenkplaat met de namen van slachtoffers, de wens om in kelders te begraven, en de mogelijkheid voor nabestaanden om zelf af te leggen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse regering betaalt begrafeniskosten slachtoffers Matawai-ramp