Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Ronnie Brunswijk strooit vanuit heli met geld boven Surinaams dorp

Geplaatst

op

door

Hoewel de Surinaamse verkiezingen van mei 2020 nog ver weg zijn, lijkt de campagne voor sommige politici al begonnen. Ronnie Brunswijk, leider van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), heeft vanuit een helikopter geld uitgestrooid boven zijn geboortedorp Moengo Tapoe in Oost-Suriname.

Op sociale media wordt een filmpje veel gedeeld. Daarin is te zien hoe dorpsbewoners achter de laagvliegende helikopter en de dwarrelende biljetten aanrennen en proberen het geld te bemachtigen:

Terwijl ze de beelden maakt, zegt een lokale bewoonster dat Brunswijk, bijgenaamd Bravo, vaker geld uit helikopters strooit. Aan het einde van het filmpje vliegt de heli, al strooiend, laag over. Lachend zegt ze dat ze ook een biljet heeft kunnen bemachtigen.

Brunswijk ontkent tegenover de Surinaamse nieuwssite Starnieuws dat het een politieke stunt. is Hij zegt dat hij de sfeer in het dorp wilde verbeteren nadat er een neef van hem was overleden. “Het was om de droevige stemming een beetje weg te maken.” Volgens hem ging het om een rituele handeling en was er niet veel geld mee gemoeid.

Derde partij van Suriname

De ABOP richt zich voornamelijk op de binnenlandse bevolking. De partij werd door Brunswijk opgericht na de Surinaamse Binnenlandse Oorlog (1986-1992). In die strijd vocht hij met zijn Junglecommando tegen het toenmalige militaire bewind van Desi Bouterse, de huidige president van Suriname. De partij heeft 5 van de 51 zetels in het Surinaamse parlement en is daarmee de derde partij van het land.

Het is niet de eerste keer dat Brunswijk zijn populariteit probeert te vergroten door geld uit te delen. In 2013 klom hij bij een concert van een populaire artiest op het podium en begon biljetten van 100 Amerikaanse dollar aan het publiek uit te delen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Geen monetaire financiering meer door aanpassing Bankwet

Geplaatst

op

door

Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn overeengekomen dat in de aangepaste Bankwet het Artikel 21, dat de verstrekking van voorschotten regelt, geheel komt te vervallen. Het concept van de aangepaste Bankwet wordt binnenkort aan De Nationale Assemblée (DNA) voor behandeling.

De Staat heeft op 31 januari 2019 bij de CBvS, onder leiding van de toenmalige governor Glenn Gersie, een beroep gedaan op Artikel 21 van de Bankwet. Hierbij is er op basis van de goedgekeurde begroting van 2018 een voorschot van SRD 670 miljoen verstrekt door de CBvS met schatkistpapier als onderpand. De Staat heeft in augustus 2019 dit voorschot afgelost en het hiermee uitgegeven schatkistpapier afgewikkeld. 

In dezelfde maand heeft de Staat op basis van de goedgekeurde begroting van 2019 opnieuw een beroep gedaan op Artikel 21 van de Bankwet en verstrekte de CBvS, onder leiding van governor Robert van Trikt, SRD 648 miljoen aan voorschot met schatkistpapier als onderpand. Dit bedrag zal ook binnen zes maanden worden afgelost.

Met deze transacties heeft de Staat per saldo SRD 22 miljoen in nominale termen afgelost op de voorschotten die onder Artikel 21 zijn geleend, stelt Financiën. Uitgedrukt in percentage van het Bruto Binnenlands Product is dit tevens een relatieve verlaging van de schuld van de overheid. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek heeft volgens het persbericht van Financiën net bekendgemaakt, dat in 2018 de economie verder is gegroeid en het Bruto Binnenlands Product met bijna SRD 2 miljard hoger ligt dan in 2017. Ook in 2019 is er sprake van toegenomen productie, waardoor de schuldquote dus zowel absoluut als relatief daalt.

Volgens het ministerie werken technici onder auspiciën van het Monetary and Fiscal Policy Coordination Comite, een beleidssamenwerking tussen Financiën en de CBvS, gestadig verder aan een pakket van monetaire en fiscale maatregelen die de prijs- en koersstabiliteit verder moeten kunnen garanderen.

Lees verder

Suriname

Ruiz Kartoredjo: “ik ben al in 2020”

Geplaatst

op

door

“Ik ben al in 2020”, dit zegt Ruiz Kartoredjo die in 2020 het nieuwe bestuur van Junior Chamber International (JCI) Nilom zal leiden. Het bestuur is donderdag bij enkele kandidaatstelling gekozen tijdens een druk bezochte algemene ledenvergadering. Mijn team en ik zijn super gemotiveerd om de organisatie te leiden en te dienen,” zegt een Kartoredjo. 

Tijdens de vergadering mochten de kandidaten hun motivatie geven waarom zij voor een bestuursfunctie hebben gekozen. Hierna volgde de stemming. Met overtuigende speeches was duidelijk te merken welke richting het bestuur wil opgaan het komende jaar. Zeker met het oog op het 50-jarig bestaan in 2020, wordt dit gezien als de gouden editie voor JCI Nilom. Het thema voor het komend jaar is Empower, Progress, Celebration. Met dit thema wil het gekozen bestuur zorgen voor meer erkenning van de inzet van de leden, continuïteit, kwaliteit, structuur en verbetering intern en extern van de organisatie. 

Het nieuwe bestuur bestaat uit: Virgil Martels (Local Treasurer), Urvin Keerdijk (Local Secretary), Joseph Deonarain (Vice President External), Dion Bruce (Vice President Internal), Andy Tjoe A Long (Executive Vice President) en Ruiz Kartoredjo (Local President). 

Lees verder

Meest gelezen

X