donderdag 1 juni 2023
27.8 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
0
(0)

Ronald Tjoe Nij laat NAS Collectie van bijna 4000 boeken na

lees ook ...

President Santokhi pleit voor intensieve samenwerking met Ar...

President Chandrikapersad Santokhi staat achter een intensieve samenwerking met Argentinië. Tijdens de 213e herdenking van de Meirevolutie op  25 mei 2023 gaf het staatshoofd aan dat diplomatie een pr...

De familie R. Tjoe Nij- van der Leij heeft recent een grote schenking gedaan aan het Nationaal Archief Suriname (NAS). Enkele dagen voor het heengaan van Ronald Tjoe- Nij op 28 augustus 2020, nam zijn echtgenote, Greet Tjoe Nij- van der Leij contact op met de nationale archivaris om haar te informeren dat haar echtgenoot duidelijke instructies heeft gegeven om zijn boekencollectie te schenken aan het NAS. De in augustus overleden Ronald Tjoe Nij was een boekenverzamelaar die bijzondere werken over de sociaal-culturele en politieke geschiedenis van Suriname in zijn collectie had.

Greet Tjoe Nij- van der Leij zegt over de schenking dat haar man nadrukkelijk heeft verzocht om zijn nalatenschap door het NAS te laten beheren. Vanaf september 2020 is onder andere de sectie Opname & Verwerking en Ontsluiting bezig geweest om de enorme collectie, 3.874 boeken groot, over te brengen naar het NAS en deze te beschrijven. De collectie R. Tjoe Nij bevat boeken over de sociale en politieke geschiedenis en cultuur van Suriname. Er zijn ook  bijzondere werken van onder andere Gabriel Stedman, Anton de Kom en Maria Sybilla Merian te vinden in de collectie.  De kinderen van Tjoe Nij geven aan dat hun vader jarenlang boekenmarkten en antiquariaten in Nederland heeft afgestruind om literatuur en documenten die belangrijk zijn voor en over Suriname naar Suriname (terug) te brengen. Het was dus logisch om deze collectie beschikbaar te maken voor de Surinaamse gemeenschap.

De formele overdracht van de schenking vond op 5 januari 2021 plaats met de ondertekening van het overdrachtsdocument. Dit document werd ondertekend door de nationale archivaris en Greet Tjoe Nij – van der Leij in aanwezigheid van Harold Tjoe Nij, een jongere broer van Ronald Tjoe Nij. Het NAS is de familie Tjoe Nij – van der Ley zeer erkentelijk voor deze grote schenking en zal ervoor zorg dragen dat het publiek gebruik kan maken van de nalatenschap van Ronald Tjoe Nij. De familie Tjoe Nij schonk ook een deel van hun boekencollectie aan de Universiteitsbibliotheek en de scholen in Domburg en omgeving.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRonald Tjoe Nij laat NAS Collectie van bijna 4000 boeken na