maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Ronald Snijders ontvangt Boy Edgar prijs

lees ook ...

TCT and lodge owners Boven Suriname discuss approach to tour...

Tuesday in Atjoni, Minister Albert Jubithana of Transport, Communication and Tourism (TCT) was present at a meeting between DC Ndepe 'Frits' Dinge and a number of lodge proprietors. The parties have d...

Op 7 december jongstleden, is de Boy Edgar prijs feestelijk uitgereikt aan fluitvirtuoos Ronald Snijders in het Bimhuis te Amsterdam. Eerder aan het begin van dit jaar is de prijs toegekend aan deze Surinaamse Nederlander, die improvisator en vaandeldrager is voor Kaseko. Dit is de belangrijkste award in de Nederlandse-Jazz en geïmproviseerde muziek, en wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitvoerend musicus die op bijzondere wijze bijdraagt aan het genre.

Deze fluitist, componist en etnomusicoloog Ronald Snijders zit al meer dan 50 jaar als vernieuwer in het jazzveld, en heeft meerdere prijzen  en onderscheidingen ontvangen in Suriname en Nederland. Hij mix de Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina met jazz, funk en soul, en heeft de muzikale erfenis van zijn vader naar nieuwe ontwikkelingen gebracht. Belangrijk vind hij de connectie met de jongere generatie. Snijders neemt anderen altijd mee. In Suriname heeft hij niet zo lang terug met zijn nichtje Cherish Snijders, die drum bepeeld, het publiek verwend in Don Julio.

Een byzondere attractie tijdens dit evenement was een optreden van het uit Bangladesh afkomstige conservatorium leraar tabla, Nitin Biswas. Ronald Snijders kon moeiteloos de tabla grootmeester incorpereren in de kaseko.

Snijders is veelzijdig en bespeelt naast de dwarsfluit ook de alt- en basfluit, de piccolo, de bamboefluit en meer. Hij zou Ronald Snijders niet zijn als hij na de prijsuitreiking het propvolle Bimhuis geen geweldig concert zou geven met zijn 13-man tellend orkest. Hij werkt samen met topmusici van verschillende nationaliteiten. Het publiek heeft genoten, en danste spontaan mee. Daarna bestond er gelegenheid om de enigzins emotionele grootmeester te feliciteren.

De Surinaamse ambassadeur in Nederland was aanwezig. Hij feliciteerde en dankte grootmeester Ronald Snijders voor zijn ‘softpower’, waarmee hij Suriname op de muzikale wereldkaart wist te plaatsen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandRonald Snijders ontvangt Boy Edgar prijs