Suriname heeft voor dit begrotingsjaar een begrotingstekort van 19,6 procent, een bedrag van ongeveer SRD 6,8 miljard, wordt verklaard vanuit het ministerie van Financiën en Planning. Dit tekort wordt vooral bepaald door rente en aflossingen van leningen. Suriname zal, indien er geen nieuwe leningen worden aangegaan, pas in 2035 klaar zijn met het aflossen van de bestaande schulden.
Suriname is momenteel in gesprek met schuldeisers om die rente en aflossingen naar beneden bij te stellen of naar een latere periode te verschuiven, zodat het begrotingstekort minder wordt. Daarnaast zijn er inkomstenverhogende en uitgaven verlagende fiscale maatregelen die in de begroting verwerkt moeten worden, om het tekort verder omlaag te brengen. Er zal een Nota van Wijziging worden ingediend die al in het parlement is besproken. Deze wordt met een realistischer begrotingstekort ingediend, wanneer de gesprekken met de schuldeisers zijn afgerond en de nieuwe rente en aflossingen bekend zijn.
Ten aanzien van leningen en aflossingen maakt het imago dat een land heeft veel uit. Vandaar dat minister Achaibersing en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken samen optrekken om Suriname internationaal weer en goede naam te geven. De rente van leningen wordt bepaald op basis van de betrouwbaarheid als land en de inschatting of zo een land de schulden terug kan betalen. Bij mindere financiële betrouwbaarheid, worden risicopremies ingecalculeerd. Dit is te zien aan de hoge rentes van de Oppenheimer-leningen, die zijn gesloten tijdens de vorige regeertermijn .