zaterdag 19 april 2025
29 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
0
(0)

Rijstsector Suriname in diepe crisis: Boeren eisen snelle overheidsactie

lees ook ...

Rusland: “25 mei wordt een gevaarlijk belangrijk moment voor...

Tijdens een drukbezochte ondro oso-vergadering heeft NPS-partijvoorzitter Gregory Rusland zijn partij krachtig gepositioneerd in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei. Hij beloofde dat, indien de...

De Surinaamse rijstsector staat op instorten nu boeren worden geconfronteerd met historisch lage opkoopprijzen voor padi. Momenteel ligt de prijs op slechts SRD 350 per baal, ver onder de productiekosten. Hierdoor weigeren veel opkopers rijst af te nemen, waardoor boeren met rijpe padi op het veld blijven zitten en aanzienlijke financiële verliezen lijden.

De Federatie van Landbouwcoöperaties Nickerie (FELACO) heeft de ernstige situatie onder de aandacht gebracht van president Chandrikapersad Santokhi. Tijdens een bijeenkomst twee weken geleden beloofde de president uiterlijk op 17 maart met een oplossing te komen. “Tot op heden is er echter geen actie ondernomen,” aldus FELACO.

De federatie waarschuwt dat de crisis niet alleen de boeren raakt, maar ook de voedselvoorziening in het land in gevaar kan brengen. Ook de Vereniging Belangengroep Padieboeren Nickerie (VBPN) luidt de noodklok.

In een brief aan de president stelt de organisatie dat de sector dreigt te verdwijnen zonder ingrijpen van de overheid. “De huidige opkoopprijs ligt ver onder de productiekosten en is onacceptabel,” schrijft de VBPN. Volgens de vereniging is een prijs van minimaal SRD 750 per baal noodzakelijk om de sector draaiende te houden.

De VBPN herinnert de president eraan dat in augustus 2023 afspraken zijn gemaakt over stabilisatiemodellen voor de rijstprijs. “De overheid moet nu haar beloften nakomen en ingrijpen om verdere escalatie te voorkomen,” benadrukt de organisatie.

Boeren vrezen dat als de overheid niet snel ingrijpt, de rijstsector op korte termijn instort. Dit zou niet alleen duizenden kleine boeren hun bestaanszekerheid kosten, maar ook de voedselprijzen verder onder druk zetten. De sector wacht met spanning op een reactie van de regering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRijstsector Suriname in diepe crisis: Boeren eisen snelle overheidsactie